De maand januari loopt ten einde en na een welverdiende winterstop is het betaalde voetbal in Nederland al weer twee speelrondes verder in 2015.

Ik volg tegenwoordig de vorderingen van alle ploegen in de Eredivisie met een ander oog, waarbij twee ploegen mij speciale aandacht hebben. Ajax en Heracles Almelo, een oude liefde. Twee clubs, die met attractief voetbal het publiek willen vermaken en natuurlijk goede resultaten willen behalen.

Ajax op plek 2 met 6 punten achterstand op koploper PSV en Heracles op plek 16 net boven de degradatiestreep. Beide ploegen hebben verschillende uitgangspunten en doelstellingen en zijn op het eerste gezicht niet met elkaar te vergelijken. Toch? Echter ziet mijn “andere oog” ook een aantal gelijkenissen, die mij doen verbazen en tot nadenken hebben gezet.

Even terug in de tijd:

Een aantal weken geleden waren beide clubs in het vliegtuig gestapt naar zonniger oorden, om bij aangename temperaturen te trainen en zich zowel tactisch als conditioneel voor te bereiden op de tweede seizoenshelft. Niets nieuws, gebeurt al jaren. De geluiden uit beide kampen waren over het algemeen zeer positief te noemen. Er was hard gewerkt en men was vol vertrouwen, dat men er goed voor stond. Tevreden over de vorderingen, zowel de trainersstaf als de spelers van beide ploegen waren content. Mooi, een positief geluid en dat heb je toch nodig?

Een aantal reacties uit de media:

Heracles: “Bryan Linssen begint vol vertrouwen aan de tweede seizoenshelft met Heracles Almelo: Ik heb na het trainingskamp het gevoel dat we onoverwinnelijk zijn.” “Voorzitter Jan Smit sprak deze week al over één van de beste trainingskampen van de afgelopen jaren. Ook Bryan Linssen is zeer te spreken over de week in het Spaanse Benahavis: “Er is ontzettend hard getraind, terwijl het niet ten koste ging van de kwaliteit en dat is natuurlijk het belangrijkste. “De eerste seizoenshelft vergeleek Linssen eerder met een achtbaan, maar de vleugelaanvaller is ervan overtuigd dat Heracles na de winterstop in een rustiger vaarwater belandt: “Ik weet bijna zeker dat we gaan winnen en dat is een lekker gevoel. Ik heb dan ook niet het gevoel dat ik weer een achtbaan instap, maar dat ik als winnaar uit de strijd kom. “Ook trainer John Stegeman kijkt uit naar de hervatting van de competitie: “Ik heb zin om weer te beginnen. En ook de jongens staan te trappelen om weer wedstrijden te spelen.” Verdediger Jeroen Veldmate van Heracles Almelo heeft ondanks de slechte seizoenstart van Heracles Almelo vertrouwen in een goede eindklassering: “Wij gaan eindigen op de twaalfde plaats.”

Ajax: “De Boer gelooft wel degelijk in een vijfde landstitel op rij”. ”Als we doen wat we moeten doen, maken we een grote kans. We hebben de ervaring om in de tweede seizoenshelft goed te presteren”. De Boer verwacht dat zijn ploeg beseft wat er op het spel staat in de tweede seizoenshelft. ”Spelers moeten er zelf over nadenken. “Wij moeten als staf niet alles hoeven aandragen.’’ Klaassen: ‘We moeten er gelijk staan’. Davy Klaassen beseft zich terdege dat Ajax na de winterstop direct scherp moet zijn. In gesprek met onder meer Ajax Life laat de natuurlijke leider van de Amsterdammers onomwonden weten dat er geen fouten meer worden getolereerd.

Vandaag 25 januari na de tweede speelronde lijken alle goede voornemens niets waard te zijn geweest.

Wat is er toch aan de hand?

Heracles verliest eerst thuis van Excelsior en dit weekend uit in de derby van het oosten gaat het ook fout.

Reacties van diverse betrokkenen en media doen mijn wenkbrauwen fronsen: inspiratieloos, traag tempo, onnodige gele kaart, slapeloze nacht Weghorst, geen zelfvertrouwen. Na het duel bij FC Twente liet Ramon Zomer optekenen natuurlijk ontzettende te balen van zijn foutieve terugspeelbal. Hij zou er slecht van slapen, maar dat was voor hem normaal na een wedstrijd. Slecht slapen? Normaal?

Bij Ajax waren de reacties niet anders en overwegend negatief. Na de wedstrijd tegen Feyenoord zei Frank de Boer, dat hij een lamlendig Ajax had gezien: Zag het al na 5 minuten!!!

Ajax speelde tegen Feyenoord een bedroevende wedstrijd en had veel geluk dat er niet werd verloren.

De Boer gaf na het duel aan dat hij wel negen spelers had kunnen wisselen.

Waar ligt het aan?

Conditioneel, technisch en tactisch kan er altijd iets verbeterd worden, maar dit is niet de oorzaak van het huidige presteren. Er gaat vooral mentaal van alles mis. Spelers lijken niet in te zien, wat er werkelijk van ze gevraagd wordt. Trainers zijn trainers, die prima de benodigde vaardigheden kunnen overbrengen op hun spelers. Deze trainers zijn ook coach, want ze stippelen zowel technisch als tactisch de lijnen uit. In al deze gevallen worden hoofdzakelijk kracht, coördinatie en conditie getraind. Het brein, de mentale kant, wordt steevast overgeslagen.

Veel gehoorde reacties van betrokkenen is, dat mentale trainingen of te wel mental coaching iets voor watjes is. Dat hebben wij voetballers niet nodig. Zeker de oude generatie topspelers, die inmiddels als trainer/coach voor de groep staan, moeten er niets van hebben. Dat hadden wij toch ook niet nodig in onze tijd? Het gaat om de juiste mentaliteit!!!

Prima, maar wat hebben wij in al die decennia dan met z’n allen gepresteerd? Waar ging het vaak fout? En waren we niet afhankelijk van een aantal toppers, die in staat waren wel het verschil te maken op het juiste moment?

Als ik kijk naar andere sporten en topsporters, zie ik dat het gebruik van mental coaches heel normaal is. In het tennis, golf, american football, etc. is het niet meer weg te denken.

We willen succes, geluk, winst, de beste zijn, op het hoogste treetje staan, maar we willen blijkbaar niet investeren in onze ontwikkeling.

Wat houdt ons tegen? Waar zijn we bang voor?

Mental coaching leert je omgaan met je emoties, leert je anders te denken, oplossingsgericht en met gezond verstand. Bewust omgaan met je bewustzijn, je onderbewustzijn, groeien in bewustzijn naar zelfbewustzijn. Wie ben jij nu eigenlijk, wie zitten in je inner-circle en wat zijn je succesfactoren? Allemaal vragen, die we ons zelf niet vaak genoeg kunnen stellen. We willen ons toch goed voelen, we willen toch succesvol zijn? Wie wil jij zijn? De held of de lafaard?

Wordt leider over je eigen systeem, want het gaat om leiderschap over je eigen “ik”. Als je jezelf kunt coachen, dan pas kun je ook een ander coachen.

Hoe kun je topprestaties leveren als je ’s nachts niet goed kunt slapen? Doe er wat aan?

Hoe moet je het goede voorbeeld geven als je jezelf niet uitdaagt om het goede voorbeeld te zijn. Ontwikkel jezelf en verzamel goede mensen/specialisten om je heen, die jouw beter maken.

In bovenstaand relaas, heb ik gebruik gemaakt van twee voetbalclubs, die mij jarenlang hebben geïnspireerd en nog steeds kan ik genieten van hun spelstijl en visie. Ik had ook onze Nederlandse toptennissers, schaatsers, wielrenners, atleten, etc. kunnen noemen, want ook binnen deze takken van sport is het mentale aspect nog steeds een ondergeschoven kindje. Nog steeds refereert men aan een goede mentaliteit als men het over mental coaching heeft. Dit bevestigd mijn beeld, dat men niet op de hoogte is van wat “Mental Coaching” werkelijk voor hun kan betekenen.

Er zijn zeker uitzonderingen op de regel en het is geweldig om te zien, welke groei deze topsporters doormaken. Ze weten ook dat het een proces is en niet een one-minute coaching. Ook al zouden deze personen uiteindelijk niet de absolute top behalen, dan nog zullen ze het leven bewuster leven en er meer van genieten.

Tot slot:

Het begint altijd bij gedachten. Je gedachten bepalen je gevoel, het gevoel bepaalt je gedrag en het gedrag bepaalt je algeheel functioneren. Ieder mens heeft de keuze welke kant hij of zij op wil. Het is een prachtig leerproces, steeds meer kennis krijgen over jezelf.

Verandering begint bij jezelf!!!

Durf jij het aan, wil je veranderen en controle krijgen over de belangrijkste afdelingen in je systeem (denken, gevoel, zintuigen, bewustzijn en het lichaam). Neem dan contact op voor meer informatie over Mental Coaching “Gewoon Doen”.

Ps: Heracles en Ajax blijf ik natuurlijk volgen en ik wens hun heel veel succes met het behalen van hun doelen. Ik wens de verantwoordelijken heel veel wijsheid en eerlijkheid toe, zodat men aan het einde van het seizoen in de spiegel kan kijken en eerlijk tegen zichzelf kan zeggen: “ik heb er werkelijk alles aan gedaan”.

Inspirerende groet,

Roy Beunk

Mental Coach

RENEW mental coaching powered by PROMEG

Geverifieerd door MonsterInsights