Grip op gedrag!

Enig idee waar de getallen 60.000 tot 90.000 betrekking op hebben? En in welke relatie ze staan tot je gedrag?

In het volgende blog til ik een tipje van de sluier op, wat gedrag, gedachten, gewoontes, routines, wilskracht en andere factoren allemaal met elkaar te maken hebben. En wat je zelf kunt doen om ander gedrag te creëren.

Het antwoord op de vraag in de eerste zin, is het gemiddeld aantal gedachten, dat een mens dagelijks heeft. Deze gedachten worden dagelijks gevoed door prikkels, die we met onze zintuigen waarnemen. Geluid, geuren, beelden, smaken en aanrakingen creëren deze nieuwe gedachten en leggen verbanden met je herinneringen. Wist je trouwens, dat bijna 95% van die gedachten, dezelfde gedachten zijn als die van gisteren. Dat betekent dat je dag in, dag uit veelal dezelfde gedachten hebt en dat over een hele lange periode. Positief of negatief? De impact is enorm.

Stel je eens voor, dat onze gedachten een rivier vormen en ons brein een rots is. De rivier snijdt door de rots. De rivier slijt geen geul in de rots vanwege zijn kracht, maar vanwege de consistentie. Dat is precies hoe onze gedachten werken. Elke keer dat je een gedachte hebt, ontstaat er een geultje in een specifiek deel van je brein. Deze geul wordt dieper en dieper, elke keer als dezelfde gedachten terugkomen.

Je brein maakt het je niet gemakkelijk om je gedachten te veranderen, want bij elke poging om andere gedachten te creëren, gaat je brein in de bescherm-modus. Je onbewuste brein wil niet veranderen, dus hoe meer je probeert om je gedachten te veranderen, des te meer je brein terugvecht.

Leren anders te denken is een hele uitdaging!

Om je algeheel functioneren te veranderen, moet je je gedrag veranderen. Om je gedrag te veranderen, moet je je gedachten veranderen, dus hoe leer je anders te denken als je consequent je brein voedt met dezelfde gedachten? Al dit veranderen is een constant proces, waar je elke dag bewust mee bezig moet zijn. Een marathon lopen vereist ook een heleboel trainen en dat leer je ook niet in één dag.
Wees realistisch over het proces, dat nodig is om je gedachten en gewoontes te veranderen. Om je voor te bereiden op de mentale veranderingen en je weg naar een nieuwe toekomst, is eerlijk zijn tegen jezelf een eerste vereiste. Ga eens voor een spiegel staan en benoem wat je ziet als je naar jezelf kijkt? Hoe is het gesteld met je eigen zelfbeeld?
Wil je echt werken aan verandering, creëer dan nieuwe gewoontes, nieuwe denkpatronen, nieuwe manieren van selftalk en wees vasthoudend in wat je wilt bereiken.

Subtitel je gedachten – van onvermogend naar vermogend – en maak het onderdeel van je gewoontes.

Gewoontes
Wanneer je je oude gewoontes wilt vervangen door nieuwe gewoontes, richt je dan niet op 20 verschillende gewoonten tegelijk. Focus je op de belangrijkste.

Om te bepalen welke gewoonte(s) voor jou het belangrijkst zijn, kun je jezelf de volgende vraag stellen: “Wat is dat ene ding, dat je kunt toepassen en door juist dat te doen, alles eenvoudiger of zelfs overbodig wordt?”
Dat is je kern gewoonte – een gewoonte die meerdere aspecten van je leven beïnvloedt.

In mijn persoonlijke leven is gezondheid mijn kern gewoonte en tevens een van mijn succesfactoren. In mijn privé en zakelijke leven heb ik veel baat bij het feit, dat ik veel tijd en energie in een goede gezondheid steek. Ik focus mij op gewoontes, zoals sporten, voeding en mentale training. Een goede mentale en fysieke gezondheid zorgt ervoor, dat ik beter presteer, meer geniet, maar ook voor meer balans, fitheid en een goede nachtrust.

Voor jou kan de kern gewoonte iets heel anders zijn. Blijf jezelf steeds weer de vraag stellen of de huidige gewoontes, nog wel voldoen aan jouw normen. Wil je een gelukkiger, gezonder en succesvoller leven, verander dan je gewoontes.

De gewoonte cyclus
Op welke wijze werken onze gewoontes en wat zorgt ervoor, dat we ze blijven uitvoeren?

Doc1

 

Alles begint met een aanleiding, dus wat was je trigger om iets te gaan ondernemen. Daarna volgt de routine of ook wel de actie. De beloning staat voor het resultaat.

Een mooi voorbeeld is, hoe de allereerste verkoop van tandpasta plaatsvond. Blijkbaar gebruikten we in vroegere tijden helemaal geen tandpasta of iets wat er op leek. In een van de eerste marketingcampagnes voor tandpasta, waren mensen hun tanden aan het schoonlikken en voelden ze de aanslag op hun tanden (je weet wel, die laag van vuil als je wakker wordt in de ochtend). Dat was dus de aanleiding. Als je nu ook stiekem met je tong langs je tanden ging, na het lezen van bovenstaande zin, dan deed je onbewustzijn goed zijn werk.

In de marketingcampagne stonden mensen in de badkamer voor de spiegel hun tanden te poetsen (routine) en vervolgens likten ze aan hun tanden en constateerden, dat de aanslag was verdwenen (beloning). Als je erover nadenkt, is dit nog steeds van toepassing op ons leven nu.
Als je probeert om je gewoontes te veranderen, houdt dan de aanleiding en de beloning hetzelfde, maar verander gewoon de routine. Denk na over je bestaande gewoontes, goed of slecht.
Stel dat je slechte gewoonte is, het non-stop controleren van sociale media. Je aanleiding kan de notificatie van de telefoon zijn of verveling of het mijden van verplichtingen. De gewoonte is om je telefoon te controleren en de beloning is de instant bevrediging van alle ontvangen “likes en reacties”.
Houdt de aanleiding en de beloning hetzelfde, maar verander de routine bijvoorbeeld door niet direct je telefoon te controleren. Maak met jezelf afspraken over hoe vaak je per dag je telefoon controleert en vergroot de tijdsduur tussen deze momenten. In het begin zal het je de nodige moeite kosten om je aan deze nieuwe routine te houden en ook het oprekken van de tijd tussen elke kijk-moment zal enige inspanning kosten, maar na een week of twee zal het gevoel veranderen en een nieuwe routine is ontstaan. Zelfs het steeds verder oprekken van de tussenliggende tijd ga je als normaal ervaren.

Denk na over je eigen bestaande gewoontes. Wat is de aanleiding? Wat is de beloning? Met welke routine kun je je bestaande routine vervangen?
Dit werkt met het creëren van nieuwe gewoontes ook. Bijvoorbeeld je wilt elke ochtend om 5:00 uur naar de sportschool. Je trigger kan zijn, dat je je sportkleren en je schoenen op de vloer naast je bed legt, dus zodra je uit bed stapt, wordt je geconfronteerd met je sportkleding. Je kunt nog een stap verder gaan, door zelfs je wekker te verplaatsen. Zet deze aan de andere kant van de kamer, zodat je gedwongen wordt om op te staan om het uit te zetten. Leg je sportkleding/schoenen voor of naast de wekker, zodat je direct geconfronteerd wordt met je voornemen om te gaan sporten. De routine is de training en je beloning zal zijn, dat je je goed voelt na de training.
Welke nieuwe gewoontes wil jij maken? Hoe kun jij gebruik maken van de gewoonte cyclus om je te helpen?

Discipline is maar tijdelijk – Wilskracht
Vaak, wanneer iemand heel succesvol is, is het heel makkelijk om te denken dat ze geluk hebben of dat ze van nature ‘zo’ zijn, of dat ze veel discipline hebben.

De realiteit is, dat discipline alleen nodig is, totdat het een gewoonte is geworden. Denk eens na over het tandenpoetsen, hoeveel moeite kost dat? Niet heel veel. Het is gewoon wat je doet. Eenmaal een gewoonte, altijd een gewoonte!
Je zult niet meteen resultaten zien en dat is prima. Het duurde zeker meer dan zeven dagen, om te worden wie je nu bent. En het gaat zeker meer dan zeven dagen duren, om te worden wie je graag wilt zijn. Veranderen is een proces, dat gaat met vallen en opstaan, maar de uiteindelijk beloning zal de moeite waard zijn.

Naast discipline heb je zelfbeheersing nodig om tot nieuwe gewoontes te komen, maar ook om bestaande gewoontes vol te houden. Denk aan een heerlijk lopend buffet, waar alle lekkernijen je toe lachen. Je goede voornemen is echter een gezonde levensstijl, waarbij gewicht en algehele fitheid bovenaan de agenda staan. Kun jij je inhouden?

Zelfbeheersing vereist wilskracht!

Wilskracht is een bijzondere mentale energie, die ons in staat stelt om uitdagingen aan te gaan en allerlei dagelijkse taken te volbrengen. Een aantal voorbeelden, waarbij wilskracht wordt ingezet zijn: geduldig aansluiten in de ochtendspits (stapvoets rijden, stilstaan, stapvoets rijden), vriendelijk reageren op altijd klagende collega’s (ondertussen: pffff), je wilt gezond eten maar er staat patat op het menu (help mijn dieet), halverwege de sporttraining al zere benen, maar je gaat toch door, voorbeelden te over. Zo zijn er dagelijks veel van deze op zich staande gebeurtenissen, die een dosis wilskracht verbruiken.

Is deze wilskracht dan een onuitputtelijk bron van mentale energie? Nee, in tegendeel!

Wilskracht zetten we niet alleen in op belangrijke momenten, maar we gebruiken het de hele dag in kleine hoeveelheden. Verlangens, verleidingen, wensen, beslissingen, twijfels, uitdagingen, zomaar een opsomming van momenten, waarbij je wilskracht gebruikt.

Ons eetpatroon heeft ook een belangrijk invloed op de beschikbare wilskracht. Tests in laboratoria wijzen uit, dat wilskracht mensen de kracht geeft vol te houden, maar dat wij onze zelfbeheersing verliezen als deze uitgeput raakt en dat deze mentale energie gevoed wordt door onder andere suiker in het bloed. Wat we eten en op welk tijdstip bepaalt voor een groot deel op welke wijze we onze wilskracht kunnen inzetten. Een collega op de zaak is jarig en trakteert op overheerlijke gebakjes, maar je bent net begonnen met afvallen. Wat doe je? Je hebt geen ontbijt gehad, want je had je verslapen en in de file gestaan. Hoeveel wilskracht heb je al verbruikt? Kun je nog steeds weerstand bieden aan of laat je je toch verleiden?

Discipline, zelfbeheersing en wilskracht zijn in het veranderproces belangrijke mentale aspecten, waar we niet te licht over mogen denken. Niets gaat vanzelf en je kunt ze niet los van elkaar zien.

Oude en nieuwe gewoontes
Ga terug naar het “Waarom” en “Wat”.
Verandering is echt ongemakkelijk, omdat onze brein niet van verandering houdt. Als we onszelf gaan dwingen om wijzigingen aan te brengen, dan moet de reden groot genoeg en krachtiger zijn, dan het “Ik wil het niet” gevoel.
We moeten de pijn van het niet veranderen net zo groot of groter maken, dan de pijn van het veranderen. De enige manier om dat te doen, is om je te concentreren op je grote “waarom” en je te realiseren wat het betekend als je je doelen niet bereikt. Te vaak, stellen we doelen met de mentaliteit van “als ik het niet bereik, dan is het niet het einde van de wereld.” Helaas werkt deze gedachte, wijze van selftalk, vooral contraproductief.
Als het niet het einde van de wereld is, als je je doelen niet bereikt, dan ben je blijkbaar niet bereid om er alles aan te doen om je doelen te bereiken. Dus waarom wil je iets bereiken?

Na het bepalen van je “waarom”, dien je ook het “wat” scherp te krijgen. Wat wil je bereiken? Wat is werkelijk belangrijk voor je? Wat heb je daar voor nodig? Wat ga je er nu aan doen? Maak je doelen niet te groot. Start met een paar doelen, die je opdeelt in kleinere subdoelen. Op deze wijze houdt je eenvoudiger grip op het behalen van je uiteindelijke einddoel. Het realiseren van de kleinere subdoelen zorgt keer op keer voor een positieve impuls.

Denk bij het bepalen van het “waarom” en het “wat” niet in belemmeringen, maar in wat is er wel mogelijk. Oplossingsgericht denken is vereist!

Wat zeg je als je met jezelf praat – Selftalk
Je praat met jezelf elke dag en affirmaties (positief en negatief) zijn aan de orde van de dag. Een affirmatie is een bewust gekozen (positieve) gedachte, die je in je bewustzijn plaatst met als doel een gewenst resultaat te krijgen. Het is een uitspraak over jezelf, waarvan jij wilt geloven dat deze waar is. Denk, zeg, schrijf of lees deze uitspraak meerdere malen per dag om het te verankeren in je systeem.

Hoe vaak praat jij neerbuigend of negatief over jezelf, ook al is het op een grappige manier. En gebruik je dezelfde woorden en toon als je met en over een ander praat? Waarschijnlijk zeg je de dingen, die je tegen jezelf zegt niet tegen een ander. Je wilt de ander niet kwetsen, maar je kwetst jezelf wel! Realiseer je welk effect dit heeft op hoe je je voelt!

Ook hier is sprake van gewoonte creatie. Je kunt misschien niet in staat zijn om je eerste gedachte te veranderen, maar je kunt je tweede gedachte wel controleren.

Een eenvoudige manier om dit onder controle te krijgen, is door een stuk papier te pakken en in het midden van de pagina een verticale lijn te trekken. Aan de linkerkant maak je een lijst van alle negatieve dingen, die je normaal gesproken tegen jezelf zegt. Niemand zal dit zien, dus wees eerlijk. Aan de rechterkant maak je een lijst met positieve woorden en/of zinnen, waarmee je de negatieve dingen kunt vervangen. Bijvoorbeeld aan de linkerkant staat: ik ben ontevreden met mijn gewicht. In plaats van te schrijven: “Ik ben mager” (aan de rechterkant), start je de zin met “ik ben vastbesloten om me fit te gaan voelen, goed te gaan eten en gezond te leven.”
Door deze aanpak, zal je het gevoel over liegen tegen jezelf niet als belachelijk ervaren. Je benoemt gewoon wat je graag wilt veranderen. Als je klaar bent, zet je het in een notitieblokje of in je telefoon, zodat je het overal en op elk moment kunt lezen. Voordat je naar bed gaat en als je wakker wordt, neem je vijf minuten om alle zinnen “Ik ben vastbesloten om ..”  hard op te lezen. Als negatieve gedachten door je hoofd schieten, vervang je ze onmiddellijk met positieve gedachten aan de hand van je lijst. Een mooi bewustwordingsproces.

Ons brein beschikt namelijk over een ongelofelijke plasticiteit (aanpassingsvermogen), waarbij er constant nieuwe verbindingen worden aangemaakt. Woorden en beelden worden op verschillende plaatsen in ons brein opgeslagen, maar door de miljarden verbindingen zijn we in staat om onze herinneringen op basis van één kenmerk onmiddellijk op te roepen. Als we aan 9/11 denken, dan zie je waarschijnlijk de Twin Towers in New York, de vliegtuigen, de brandweerlieden, de ravage, de paniek bij de burgers op straat en gigantische stofwolken. Velen onder ons weten dan ook nog precies te vertellen, waar men op die dag was en wat men aan het doen was.

De vraag is of deze herinneringen positieve of negatieve emoties bij je teweegbrengen? En hoe ga je met deze emoties om? Laat je niet leiden door emoties, maar leer er mee om te gaan door positieve selftalk te gebruiken.

Onze emoties komen voort uit de duizenden prikkels, die we dagelijks te verwerken krijgen. Ze bepalen ons gedrag en ons algeheel functioneren, maar je bepaalt zelf hoe je ermee omgaat. Ons brein is een geniaal systeem en tegelijk een grijze massa met nog onvoorstelbaar veel onontdekte kwaliteiten. Laat jij je leiden door dit brein of neem jezelf de leiding? Het aantal prikkels zal de komende jaren en decennia door de groeiende informatietechnologie alleen maar verder toenemen. Hoe ga jij daar mee om? En wat betekent dit voor onze kinderen en de opvolgende generaties?

Inzicht krijgen in alle aspecten, die bijdragen in hoe we ons voelen en gedragen, is een eerste stap in een mooi bewustwordingsproces.

Voed je brein elke dag – Kennis
Deze nieuwe manier van denken vereist een constante focus op je gedachten stroom en gewoontes. Wat je tot nu toe hebt gedaan is nog maar het begin. Concentreer je op je persoonlijke groei. Om te worden wie je wilt zijn, moet je de dingen die je wilt en zegt ook doen. Dat betekent constant groeien en leren.

Een geweldige bron van kennisvergaring zijn boeken, waarbij het lezen gelijk staat aan het trainen van je brein. Tevens prikkel je je denken en levert het een belangrijke bijdrage aan de veranderingsprocessen.
Als je 10 pagina’s per dag te leest, zal je ongeveer 18 boeken per jaar lezen. Dat is 18 boeken meer, dan de meeste mensen lezen in een mensenleven. De truc is om te lezen over precies dat, waar jij mee bezig bent. Als je een sportschool wilt openen, lees dan alles wat je kunt, over de mensen, die het al hebben gedaan. Niet alleen je leercurve zal exponentieel stijgen, maar ook het inbedden van de verkregen informatie zal steeds sneller verlopen. Bij elke nieuwe uitdaging, is de eerste vraag die je jezelf moet stellen: “welk boek kan ik lezen, dat me zal helpen met deze uitdaging? ‘. Realiseer je, dat bijna elke uitdaging ooit al eens is opgelost. Velen gingen je voor en van elke ervaring, goed of slecht, kun je alleen maar leren. Je hoeft alleen maar het antwoord te vinden. Behalve als je morgen naar Mars wilt vliegen!

En nu – Toekomst
Ten eerste wil ik je bedanken voor het lezen van mijn blog, want dit heeft zeker enige wilskracht gekost. Ik heb je willen prikkelen om eens meer te gaan nadenken over je mentale kracht, die elke dag op de proef wordt gesteld. Iedereen heeft uiteindelijk een keuze hoe hij of zij richting geeft aan het leven, maar op welke wijze je met tegenslagen en successen omgaat, bepaalt in hoge mate je geluksfactor.

Om alle overdaad aan prikkels en gedachten te managen, is het belangrijk dat je jezelf kunt coachen. Steeds meer mensen maken gebruik van een Mental Coach om vooral zichzelf te leren coachen. Een Mental Coach leert je om te gaan met je emoties, door uit te leggen hoe het eigen mentale systeem werkt met als basis denken, gevoel, zintuigen en bewustzijn in combinatie met je eigen lichaam. Mental Coaching is de nieuwe manier van zelfbewust denken en waarnemen, dat ontstaat door het proces van je oude gewoontes te doorbreken en vooral eerlijk te zijn tegen jezelf. Mental Coaching is voor iedereen die zich gewoon goed wil voelen!
Wanneer jij je goed voelt presteer je beter en zal je meer succes hebben!

Succes is geen toeval, succes is een keuze!

Wil jij meer vertrouwen in jezelf, meer innerlijke rust en een positiever zelfbeeld. Sta dan nu op en doe er wat aan, verander als je zelf wilt veranderen.

Gewoon Doen!

Roy Beunk
Mental Coach

 

 

 

Geverifieerd door MonsterInsights