Wie ben ik? Wat wil ik? Waar wordt ik blij van? ……..Hoe is het met je? Vragen tijdens de afgelopen mental coaching module in relatie tot een onderwerp, waar velen onder ons mee te maken heeft. Het onderwerp betrof een artikel in de telegraaf over de impact van de burnout epidemie in Nederland. Wat is er toch aan de hand? Nederland is oververmoeid is de boodschap. Het ziekteverzuim groot. Hoe komt dat? Doen we eigenlijk wel wat we leuk vinden en volgen we onze passie? Als ik mensen deze vragen stel, dan krijg ik veel antwoorden. Ze gaan veelal over verwachtingen, toekomst plannen en de wereld om ons heen. Oké! En wat vindt jezelf! Wat wil je nu zelf? Concreet wordt het zelden. We kennen onszelf vaak niet eens goed genoeg of durven er niet voor uit te komen. We staan erbij en kijken ernaar! Is dat erg? Uitdagende vraag, want we staan hierin echt niet alleen. Als ik terug kijk, dan heb ook ik in het verleden keuzes gemaakt vanwege mijn omgeving. Of het de opleiding betrof, de carrière keuzes, vrienden, relaties, financiën, mijn toekomst, in veel gevallen heb ik me laten leiden door externe factoren. Veel goedgemeende adviezen kwamen voorbij, maar ook verbazing en onbegrip als ik de adviezen naast me neerlegde. Ik volgde vaak mijn gevoel en dat pakte meestal goed uit. Ik wilde graag leuke dingen doen. Mijn passie volgen. Helaas heb ik op een bepaald moment andere keuzes gemaakt. Verkeerde keuzes? Rationeel nadenken en met gezond verstand, dat is tenminste wat mijn omgeving vond. Je moet werken om geld te verdienen, je moet targets halen, succesvol zijn, niet zeuren. Moet werk dan leuk zijn? Mag je plezier hebben in wat je doet? Ik vind van wel. Ik was zeker niet ongelukkig, heb veel geleerd en het nodige bereikt! En toch miste ik iets! Ik kan het verleden niet meer terugdraaien, maar als ik toen had geweten wat ik nu weet, had ik zeker andere keuzes gemaakt. In de afgelopen jaren heb ik me meer verdiept in de mentale kant van het leven en welke rol emoties hierbij spelen. De keuzes die we maken worden hoofdzakelijk door ons gevoel gestuurd. Of het nu om zakelijke, privé of relationele dingen gaat. Het denken en je emoties zijn sterk verbonden, hebben veel invloed op elkaar, maar soms lijkt er één uit te staan. Het denken zegt stop, maar het gevoel wil doorgaan. Je wilt “ja” zeggen, maar het wordt “nee”! Je gevoel lijkt vaak sterker, dan je denken. Twijfel slaat toe! Loslaten is het advies, negeer het gewoon, neem afstand, gebruik je gezonde verstand en toch is je gevoel een vasthoudend type. Zie het als een touwtrek wedstrijd, met de emoties aan de ene en je denken aan de andere kant van het touw. Als je denkt te hebben gewonnen, wordt je plotseling omver getrokken. En dat overkomt ons allen! Ook mij! Sta wel onmiddellijk weer op, accepteer het verlies en leer ervan. Het is goed om bepaalde zaken soms even geen aandacht meer te geven, afstand te nemen en uiteindelijk los te laten als dat de beste oplossing is. Als na een bepaalde periode je gevoel toch niet is veranderd, dan wordt het tijd om er vol voor te gaan. Durf je kwetsbaar op te stellen, deel je gevoelens en wees open. Je brein slaat namelijk alles op en koppelt er een emotie aan. Een gedachte, een beeld kunnen plots weer weg gestopte herinneringen oproepen. Hou jezelf daarom niet voor de gek. Leren omgaan met je denken en je emoties kan je helpen om de juiste keuzes te maken. Het is niet iets, dat je van vandaag op morgen leert of verandert. Het is een proces, waarbij de oude conditionering vervangen moet worden door een nieuwe manier van denken. Bij twijfel is mijn advies om goed naar je gevoel te luisteren en deze te volgen. En ik durf zelfs te beweren, dat het gevoel het bijna altijd bij het rechte eind heeft. Denk wel goed na voor je actie onderneemt, want overzie je de consequenties wel? Lossen we hiermee dan het burnout probleem van Nederland mee op? Als je gelukkig bent met wat je doet, je passie kunt volgen, privé goed in je vel zit, elke dag met plezier aan het werk gaat en goed kunt omgaan met tegenslagen en spanningen, dan zal het zeker een positieve bijdrage leveren. Leer te leven zonder angst en richt je aandacht op wat goed gaat. Volg je passie! Steek je kop niet in het zand, maar doe er wat aan! Begin bij jezelf! Als je alle vragen eerlijk kunt beantwoorden, dan ben je in ieder geval op de goede weg! #inspiratie #emoties #goedvoelen #burnout #verandering #keuzes #maatschappij #beïnvloeding #passie #denken #gedachten #gevoel #balans #coaching #mentalcoaching #gewoondoen #renewinspiration #renewmentalcoaching

Geverifieerd door MonsterInsights