De Franse film “Intouchable” uit 2011 als onderwerp van een coaching opdracht!

Een prachtige film vol met tegenstellingen, verwachtingen, verdriet, vreugde, humor, vriendschappen en liefde. Ik had de film al vaker gezien, maar nu gaf de opdracht extra inhoud aan het geheel.

Kijk de film eens met andere ogen en achterhaal de boodschap. En is er één boodschap of zijn er meer te ontdekken. En wat wil de film ons nu vertellen en wat kunnen we ervan leren?!

Oké, en bekijk de film nu nog eens! Wat valt je op?

Ik ga de film niet in detail beschrijven, want het is te mooi om niet zelf te gaan bekijken. Vanuit je eigen perspectief en levenservaring.

Als ik kijk naar wat de film mij verteld, dan komen er veel elementen in voor, waar we allemaal dagelijks mee te maken hebben. Het gaat over cultuurverschillen, de verschillen tussen arm en rijk, racisme, verwachtingen, verlangens, kansen, keuzes, vrijheid, verantwoordelijkheden, emoties, gevoelens, behoeften, gezondheid, avontuur, opvoeding, ziekte, vriendschappen, liefde, enzovoort!

Je grenzen verleggen, uit je comfortzone stappen en het avontuur aangaan is de rode draad van de eerste tot de laatste minuut. Of het nu een fysieke handeling betreft of een emotionele uitwisseling, de film zit er vol mee. Ook in het dagelijkse leven hebben we daar mee te maken. De hang naar zekerheid is een aspect, dat velen van ons belemmert in het aangaan van nieuwe uitdagingen en verandering! Als je werkelijk iets wilt bereiken, iets nieuws wilt gaan ondernemen, wilt groeien, dan zul je je veilige omgeving moeten verlaten. Onzekerheid is kiezen voor het onverwachte, het nieuwe! Het is je eigen denken, dat je echter meestal tegenhoudt. Je gevoel en emoties spelen hierbij een belangrijke rol.

Angst weerhoudt je ervan om nieuwe dingen op te pakken of veranderingen aan te gaan. Verdriet is een prachtige en zinvolle emotie, durf het te tonen, maar laat het niet in je macht krijgen. En wat is er mooier als je vrolijk en blij bent, om deze Vreugde dan ook te tonen. Woede en Walging mag en moet je zelfs  uiten, maar doe het wel met respect voor een ander. Schaamte is een basis voor vertrouwen en vriendschap, want met het uiten van je schuldgevoel en spijt toon je je waardering voor een ander. En het leven is soms één grote Verrassing: oordeel niet te snel, maar verbaas en verwonder je vooral.

Je moet de knop omzetten! Makkelijker gezegd dan gedaan! De zekerheid knaagt!

Het is een mentale strijd! Hoe ga je om met alle emoties en je gedachten? Het zijn vooral deze gedachten, die bepalen hoe je je voelt. En als je je gedachten wilt veranderen, dan zal je je denken moeten aanpassen. Ja, maar ik voel……! Het voelen wordt gevoed door je gedachten, dus waar begin je? Je laat je vaak tegenhouden door de belemmerende overtuigingen. Je jonge jaren hebben hier zeker mee te maken en drukken onbewust een stempel op je leven. Dat hoeft zeker niet altijd negatief te zijn, gelukkig niet, maar belemmeringen hebben we op de één of andere manier allemaal meegekregen. Cultuurverschillen, arm of rijk zijn, gezondheid en opvoeding spelen vaak een rol.

Je verwachtingen, verlangens, behoeften invullen, betekend dat je keuzes moet maken. Pak de kans als die zich voordoet. Doe geen aannames bij het bepalen van je keuzes en denk vooral niet voor een ander. Als je iets niet zeker weet, vraag het dan! Je openstellen naar een ander toe kan verhelderend werken en kan mooie vriendschappen opleveren. Laat bijvoorbeeld je gezondheid je niet belemmeren om te genieten van het leven. Doe wat je wel kunt! Verleg grenzen! Neem het initiatief en wacht niet totdat iemand anders de eerste stap zet.

En dan is er nog liefde! Iets wat nogal eens wordt afgemeten door naar de buitenkant te kijken. Liefde zit toch echt van binnen! Je emoties en gevoel zijn verantwoordelijk voor het fenomeen, dat gepaard gaat met vlinders in de buik en slapeloze nachten. Maar liefde is meer dan dat! Het is ook houden van je partner, van je kinderen, van een ander en zelfs van je hond! Toon je interesse, deel je warmte en laat je dankbaarheid zien. Het geeft de ander en jezelf een heel fijn gevoel als je deze gevoelens samen kunt delen. Het leven lacht je toe en geluk ligt voor het oprapen.

En toch zijn er de belemmerende overtuigingen en angsten, die je weerhouden om je open te stellen en je gevoelens te delen. Of het nu een bestaande relatie of misschien iets nieuws is. Redenen genoeg te bedenken waarom iets niet zou kunnen slagen! De onzekerheid knaagt! Want, wat als……..? Bang voor de reacties en de gevolgen! Wat zet ik op het spel?

Onaanraakbaar is niet zozeer iets fysieks, maar heeft te maken met het niet tonen van je eigen emoties en het niet toelaten van de emoties van een ander. Je emotioneel afsluiten voor een ander is niet de oplossing. De film laat dit op een boeiende en humoristische wijze zien. De humor en lach zijn in deze belangrijk, want het laat vaak je ware aard zien en het opent hiermee deuren. De op waarheid gebaseerde film laat op een prachtige wijze zien, dat op het oog normale momenten vaak eigenlijk heel bijzonder zijn. En van iets bijzonders moet je meer genieten!

Deze opdracht en de film hebben mij weer eens goed laten nadenken over mijn eigen emoties en gevoel. Een ontdekkingsreis door de grijze massa in mijn bovenkamer, die me keer op keer weet te verrassen. Het is als een blik in de spiegel! Je wordt keihard geconfronteerd met je eigen belemmerende overtuigingen, onzekerheden en zwaktes. Jazeker, die heb ik ook! Tegelijkertijd laat het zien hoe bijzonder en uniek je eigenlijk bent.

Durf dat vooral te tonen! Laat je gevoel eens wat meer spreken. Gewoon doen!

Note: Gezien een aantal reacties op een eerdere post over de opdracht op social media, zijn er meer liefhebbers van deze film. Goed om te zien, mooi om te lezen! Dankjewel voor het delen van je gevoel!


Geverifieerd door MonsterInsights