Wat is nu eigenlijk liefde?

Wetenschappelijk gezien is liefde heel moeilijk uit te leggen, omdat we hiervoor de psyche nog niet genoeg kennen. Wat we wel weten, is dat liefde een emotie is. Het levert een gevoel op, waarbij ons denken volledig van de wereld is. Normaal gesproken sta jezelf op de eerste plek, maar als je verliefd bent plaats je de ander op een voetstuk ver boven je.

Bij verliefdheid slaan al je hormonen en neurotransmitters op hol. Je emoties worden dan te groot, zodat je vaak niet meer helder kunt denken. Je denkt constant aan de andere persoon en je wilt het liefst elke dag bij hem of haar in de buurt zijn. En soms weet je je geen houding te geven of zelfs niets zinnigs te zeggen. Verliefdheid is zo’n sterke emotie, dat het je waarnemingsvermogen compleet kan veranderen en je helemaal kan overnemen.

Verliefdheid is wispelturig. Je kunt iemand heel bijzonder vinden, maar je gevoel en je gezonde verstand vechten vaak een robbertje uit. Je kunt hopeloos verliefd zijn, waardoor je niet meer helder kunt nadenken en de kans toeneemt dat je iets doms doet. Je wilt jezelf, maar ook de ander zeker niet kwetsen, maar het is moeilijk om je gevoelens zomaar te onderdrukken. Soms wil je er gewoon aan toegeven, maar een stemmetje in je houdt je tegen.

De emotie liefde wordt geconfronteerd met andere emoties, zoals angst, schaamte, verdriet, vreugde, boosheid. Deze cocktail maakt het er niet makkelijker op, om de juiste beslissingen te nemen. Deze emoties creëren soms een onzekerheid, waardoor de liefde geen kans krijgt. Angst voor de gevolgen, schaamte om mogelijke reacties, verdriet als het niet wederzijds is en boosheid om je eigen falen. Vreugde als je liefde wordt beantwoord.

Liefde is de moeilijkste puzzel die er is en toch bestaat deze maar uit twee stukjes. Twee individuen met eigen emoties en gevoelens. Soms blijven je gevoelens onbeantwoord, omdat de stukjes van de puzzel niet passen. Soms heb je nog niet alles geprobeerd om ze passend te maken. Soms moet je alleen je gevoelens uiten en samen de stukjes samenvoegen. Liefde mag en moet je tonen! Doe het wel met respect!

#inspiratie #liefde #emoties #gevoelens #denken #puzzel #aandacht #respect #doen #renewinspiration #renewmentalcoaching

Geverifieerd door MonsterInsights