Is dit het nu? Ben ik hiervoor naar school geweest? Heb ik hiervoor gestudeerd?

Je hebt het gevoel vast te zitten in het leven! Je vraagt je constant af hoe de toekomst eruit gaat zien. Je wilt gelukkig zijn en kunnen genieten van het leven, maar ondertussen word je denken beheerst door een grauwe sluier. Naar de buitenwereld toe laat je je niet kennen. Altijd een lach op je gezicht, een vriendelijk woord en interesse in het verhaal van een ander. Wat er achter dit gezicht zich afspeelt weten vaak maar weinigen en bijna niemand heeft er oog voor of is geïnteresseerd. Je vraagt je af wat nu de betekenis van het leven is? De onzekerheid knaagt aan je! Het lijkt of iedereen om je heen wel gelukkig is en een mate van zekerheid heeft. Een zekerheid waar je misschien ook naar op zoek bent. Is het verleden nu schuld of de onzekerheid van wat de toekomst je gaat brengen? Je lijkt wel verdwaald in je eigen leven. Je eigen waarheid! Je teleurstellingen wegen vaak zwaarder, dan je overwinningen. Teleurgesteld in wat het leven je tot nu toe heeft opgeleverd, teleurgesteld in de mensen om je heen, mensen die je dierbaar zijn, teleurgesteld in de maatschappij. Je voelt je niet begrepen en gehoord, tenminste dat is je perceptie. Je neigt naar de negatieve en sombere kant van het leven!

Een mogelijke oplossing is je vertrouwde omgeving te verlaten en elders je heil te gaan zoeken. Op zoek naar nieuwe uitdagingen. Je kunt verhuizen, een andere werkomgeving zoeken, een wereldreis maken en andere mensen ontmoeten. In de meeste gevallen is dit echter maar een tijdelijke oplossing. Je doet zeker nieuwe ervaringen op en het geeft je andere inzichten. Het maakt je een rijker mens. Wat echter niet verandert en zeker niet verdwijnt zijn je teleurstellingen. De innerlijke tweestrijd wordt tijdelijke naar de achtergrond verwezen door de nieuwe impulsen, de nieuwe omgeving. Het is heerlijk om de rust te ervaren van een nieuwe omgeving, een mooi zonnig strand, een rustgevende bergtop en van nieuwe mensen. Mensen die onbevooroordeelde interesse in je tonen. Het is ook iets wat je ook zeker moet doen! Het geeft je de mogelijkheid om je rugzak, je ballast, af te gooien en volledig jezelf te zijn. Er is alleen een maar! Je oude teleurstellingen, je verwachtingen en je dilemma’s van je leven verdwijnen niet! Terug in je oude en bekende omgeving word je onherroepelijk weer geconfronteerd met deze problemen. Deze problemen verhuizen ook mee. Ze zitten namelijk in jezelf! Het zijn je gedachten, het is je denken!

Recent werd ik zelf met een nieuwe uitdaging en teleurstelling geconfronteerd! Ik werd werkeloos. Dat was me nog nooit overkomen en familie, vrienden en kennissen waren verrast. Of is verbijsterd misschien het juiste woord. Wat verschrikkelijk voor je! Wat erg! En nu! Je moet je wel rot voelen?

Ik moest hen teleurstellen! Nee, ik voel me prima en heb zin in de komende tijd! Tijd om eens de zaken op een rijtje te zetten, tot rust te komen en te bepalen wat ik nu eigenlijk wel wil. De keuze voor mijn laatste werkgever was achteraf gezien niet de beste, maar heeft wel mijn ogen geopend.

De laatste jaren heb ik me steeds meer verdiept in wat het denken met je doet. Welke invloed hebben je gedachten op je dagelijkse functioneren en hoe ga je daar nu mee om? Ik heb ook mijn verwachtingen en wensen, maar deze komen ook niet altijd uit. Teleurstellingen genoeg! Ik was altijd op zoek naar zekerheid en vastigheid, want dat geeft rust en geluk. Tenminste, dat vond en vind mijn omgeving. Je hebt toch een goede baan en je bent succesvol! Wat wil je nog meer? Niet zeuren, maar poetsen! Voldoen aan de verwachtingen van anderen is toch heel lang mijn streven geweest. Als een ander blij en gelukkig was, dan was ik het ook. En toch werd ik keer op keer teleurgesteld!

Om de één of andere reden ben ik in staat geweest, altijd met tegenslagen en teleurstellingen om te gaan. Ik ga uit van het positieve, wat gaat er wel goed en kijk eerder naar de zonnige kant van het leven. Zit dat dan in mijn genen of heb ik het van huis uit mee gekregen?

Ik zal er nu niet al te diep op in gaan, maar mijn kinder- en jeugdjaren hebben daar zeker mee te maken. Ik was een rustige, stille en misschien wel een beetje verlegen jongen. Ook toen al sportief aangelegd. Wat is er dan mooier als je vader je langs de judomat en op het voetbalveld komt aanmoedigen. Dat wil toch ieder kind?! Helaas heb ik die steun en motivatie nauwelijks mogen ontvangen. Mijn vader was alcoholist en kettingroker. Het café en de kantine waren zijn thuis. En als hij al eens thuis was, dan was het meestal niet erg gezellig. Helaas overleed hij op veel te jonge leeftijd. Psychische problemen opgelopen in zijn eigen jeugd, stress en een ongezond leven eisten hun tol. Wat zat hem dwars? Waarom? Echt met hem erover praten is er nooit van gekomen.

Als ik nu terugkijk, dan ben ik zeker niet boos of teleurgesteld. Ja, het had zo anders kunnen zijn! Ik herinner me vooral de mooie en goede momenten. Ze zijn mijn houvast! Uiteindelijk heeft het me wel een ongelofelijke dosis ervaring opgeleverd. Het heeft richting gegeven aan mijn leven. Ik heb ook periodes gekend, waarin het niet allemaal soepel liep. Ik, alleen tegen de wereld. Boosheid en irritatie, die ik dan ten onterecht spuide tegen iedereen in mijn omgeving. Het was een vorm van machteloosheid en onzekerheid waar ik me op die momenten geen raad mee wist. Had mij toen maar iemand erop gewezen, hoe ermee om te gaan! Ik weet nu, dat het alles te maken heeft met de teleurstellingen en niet ingevulde verwachtingen uit het verleden. Tegelijkertijd de frustratie van het niet realiseren van mijn doelen en het maken van verkeerde keuzes. Te veel rekening houdend met anderen en niet de dingen doen, die ik zelf eigenlijk echt wilde.

Door me te verdiepen in de menselijke psyche en meer inzicht te krijgen in mijn eigen mentale kracht, ben ik me er meer en meer bewust van geworden, dat mijn positieve denken en optimisme me heel veel hebben gebracht. In mijn jongere jaren deed ik het vooral onbewust, omdat het gewoon goed voelde. Omdat ik me goed wilde voelen! Een vlucht uit de thuissituatie. Nu weet ik wel beter! Je goed voelen heb je zelf in de hand door je denken bewust positief te voeden en alles in het leven optimistisch te benaderen. Dat dit niet makkelijk is en je het niet van vandaag op morgen in je systeem hebt zitten is een feit. Je eigen mentale programmering, je manier van denken en je historie, kun je niet zomaar deleten. Het is een proces van het veranderen van je overtuigingen, je denken en uiteindelijk je gedrag. Het kost tijd, maar het is het zeker waard!

Ken ik dan nu helemaal geen teleurstellingen meer? Heb ik mezelf dan nu wel helemaal onder controle?

Nee, gelukkig ben ik ook maar een mens. Ik heb ook mijn twijfels en onzekerheden. Nog regelmatig word ik door mijn eigen denken en gevoel verrast en dat maakt het leven zo spannend en interessant. Ik loop in ieder geval niet meer weg voor uitdagingen en teleurstellingen. De enige, die ik dan namelijk teleurstel is mezelf!

Een goede manier om inzicht te krijgen in wat jij nu van het leven verwacht, is door je wensen, verwachtingen, teleurstellingen, uitdagingen, doelen, zekerheden en onzekerheden op papier te zetten. Doe dit niet eenmalig, maar zorg dat je het lijstje regelmatig bijwerkt. Dan weet je waar je je aandacht op moet richten!

Durf te praten over wat je van het leven verwacht! Steek je teleurstellingen en verwachtingen niet onder stoelen of banken! Stop het niet weg! Praat over wat je werkelijk wilt! Laat een ander weten, wat je nu echt voelt! Je zult ook dan soms teleurgesteld worden, maar de antwoorden kunnen in ieder geval de onzekerheid wegnemen en je kunt je verwachtingen bijstellen.

Durf te verdwalen in het leven en wordt wie je echt wilt zijn!

Gewoon doen!