Je leven vormgeven, zoals jij dat wilt zonder dat je ontmoedigd wordt door anderen is tegenwoordig best een uitdaging. Het lijkt soms alsof je omgeving, zelfs de hele wereld, over je rug meekijkt en invloed heeft op je beslissingen.

Je hebt bijvoorbeeld besloten om het over een andere boeg te gooien en je eigen weg nu werkelijk te gaan volgen. Jan en alleman vindt er wat van en dan vaak ook nog in negatieve zin! Iedereen heeft recht op een mening, maar het mag niet jouw keuzes of gevoel nadelig beïnvloeden. Natuurlijk heb je de keuze om zelf te beslissen! Om controle te hebben over je eigen leven! Verantwoordelijkheid voor je eigen laten en doen! We noemen dit ook wel zelfbeschikking. Je bepaalt zelf welke weg je kiest. Zelfbeschikking is waar het in het leven om gaat, je kunt zonder, maar je zou niet leven, maar je zou alleen bestaan!

Een belemmerende factor is tegenwoordig echter ook het fenomeen “social media”. Een prachtige uitvinding, maar ook heel tijdrovend. Je krijgt er ook heel makkelijk nieuwe contacten bij, die we dan voor het gemak maar direct vrienden noemen. Ze kijken over je rug en met je toestemming mee naar je reilen en zeilen. En het is natuurlijk ook wel heerlijk, dat deze vrienden alles geweldig vinden wat je post. “Likes” en “favorites” geven het gevoel gezien te worden. Je doet ertoe! Toch?! Het is een geweldige uitvinding, maar ook ongelofelijk verslavend. Je checkt te pas en te onpas je telefoon op binnenkomende berichtjes. Elk toontje, zoemertje en trillinkje wordt met enthousiasme begroet. Als je een keer geen “likes” krijgt op een mooie foto raak je teleurgesteld en vraag je je af waarom niemand reageert of zo laat een reactie geeft. Ontvrienden dan maar! Het laat je niet koud en je emoties worden hierdoor nogal eens op de proef gesteld. Gewenst gedrag staat onder druk en je functioneren krijgt een knauw. De interpretatie van de reacties, de “likes” en opmerkingen kan voor heel veel frustratie zorgen. Tegelijkertijd wordt je overspoeld met berichten en reclame uitingen, waar je niet om gevraagd hebt. Je wordt gecontroleerd door een onzichtbare macht.

En dan is er ook nog FOMO (Fear Of Missing Out)! Ken je dat? Je bent constant bang dat je iets belangrijks of leuks mist. Bang om grip te verliezen op wat er om je heen gebeurt. De angst om buitengesloten te worden en niet meer te kunnen meepraten over wat al je “vrienden” zo belangrijk vinden. Zo vermoeiend! Die constante druk om op de hoogte te blijven! De stress, die “social media” geeft, zorgt er ook voor dat je je minder op je werk, opleiding of je echte vrienden kunt concentreren. De oplossing: dan maar geen “social media”! Wel heel radicaal! En eigenlijk is stoppen in de huidige tijd ook geen optie, omdat een heel groot deel van de (commerciële) wereld draait om de digitalisering en het internet.

Wat wel kan helpen is je gewoontes aanpassen! Neem bijvoorbeeld eens een facebook-loze dag of plan gewoon een paar korte momenten per dag in, dat je je “social media” checkt. En een maximale tijdsduur op je telefoon per dag kan ook helpen. Een andere oplossing: niet alles gewoon “liken”, maar als je een post echt interessant vindt, stuur dan eens een persoonlijke berichtje. En dat hoeft de hele wereld niet te zien!

En dat brengt me weer bij het bovengenoemde zelfbeschikking. Jij bent degene, die bepaalt hoe je je eigen leven inricht. Begin ook bij jezelf! De wereld veranderen gaat je namelijk in één leven hoogstwaarschijnlijk niet lukken. Pak de echte oorzaken aan en niet alleen de gevolgen. Als je constant hoofdpijn hebt, kun je natuurlijk dozen vol met paracetamol slikken, maar dat is dan een tijdelijke oplossing. Zoek de oorzaak en los die op! Zie “social media” als een gevolg en niet als een oorzaak. Die telefoon springt namelijk niet vanzelf in je handen! Jij bent degene, die constant elk berichtje wil checken. Je telefoon wacht echt wel!

Verander je manier van denken, voed je gedachten met voldoende positiviteit en optimisme en het gevoel en gedrag passen zich automatisch aan. Je krijgt weer controle over je leven! Gebruik “social media” met je gezonde verstand en laat je niet leiden door alle “likes”, ongezouten meningen, misplaatste posts en verwachtingen van anderen. Het zijn je eigen gedragingen en verwachtingen, die voor de teleurstellingen en stress verantwoordelijk zijn. Laat de externe factoren niet de macht krijgen, maar neem het heft in eigen handen. Jij bepaalt!

Verander je denken en je gewoontes en stop met alleen maar te bestaan. Leef je leven!

#inspiratie #zelfbeschikking #zelfbepalen #gedrag #denken #gevoel #verandering #stress #spanning #ontspanning #gewoontes #socialmedia #verwachtingen #teleurstellingen #leef #vrijheid #renewinspiration #renewmentalcoaching

Geverifieerd door MonsterInsights