Twijfelen over jezelf is meestal de oorzaak van onzekerheid. Doe ik de dingen wel goed of moet ik het toch anders doen? Je zelfvertrouwen staat op een laag pitje. Het afwegen van allerlei opties, de voor- en nadelen, zijn vaak de boosdoeners. Vooral als je door een gebrek aan zelfvertrouwen geen beslissingen durft te nemen. Vragen als: Wie ben ik? Wat wil ik? Kan ik dat wel? Wat vinden anderen van mij? Vinden anderen mij wel leuk?

De gedachte aan het niet kunnen voldoen aan je eigen verwachtingen en de angst voor de teleurstellingen voedt ook de onzekerheid. Helemaal als je omgeving je niet lijkt te steunen.  

Een belangrijke factor bij onzekerheid is je zelfwaardering of zelfvertrouwen. Wat vind je van jezelf en je beslissingen? Ben je blij met jezelf of kijk je vooral negatief naar jezelf?

Maar hoe ontstaat dan de onzekerheid?

Bij je geboorte en je eerste kinderjaren kennen we geen onzekerheid. Dit heeft vooral te maken met het ontwikkelen van je bewustzijn. Hoe denk ik over mezelf en de wereld om me heen? Hoe ouder je wordt, hoe meer bewustzijn je ontwikkeld. In je eerste jaren heb je dan ook best een behoorlijke dosis zelfvertrouwen. Je durft veel en je lijkt vaak nergens over na te denken. Als je veel liefde krijgt van je ouders, dan hou je vaak ook veel meer van jezelf. Als je het goed doet op school of op de sport en je krijgt waardering van je ouders, dan voel je je trots. Het geeft je zelfvertrouwen.

Vanaf je puberteit wordt het al een stuk lastiger. Lichamelijke ontwikkeling, steeds meer levensvragen, meer meningen van anderen en meer bewustzijnsontwikkelingen verandert je manier van zelfvertrouwen. Je gaat je steeds meer vergelijken met de wereld om je heen, je wilt erbij horen of misschien helemaal niet. Je moet steeds meer zelf keuzes maken, moeilijke vragen beantwoorden, uitdagingen aangaan en beslissingen nemen. De mening van anderen weegt soms zo zwaar, dat je bang bent om de juiste keuzes voor jezelf te maken. De onzekerheid slaat toe.

Of je je onzeker voelt en weinig zelfvertrouwen hebt, heeft vooral te maken met je opvoeding en beïnvloeding in de eerste levensjaren.

Onzekerheid kan alleen een gevoel zijn. Soms leidt het echter tot andere klachten zoals: somberheid, angst, sociale angst, faalangst, verdriet, schaamte of eenzaamheid. Hierbij kan de onzekerheid leiden tot boosheid, woede uitbarstingen of zelfs pestgedrag.

In mijn blog van begin mei “Verdwaald in je leven” heb ik een klein inkijkje gegeven in mijn eigen kinder- en jeugdjaren.

De aandacht en waardering, die ik toen niet of nauwelijks heb gekregen (van mijn vader), had zeker een negatieve impact op de jaren erna. Of het nu met school, sport of vriendjes te maken had, de onzekerheid speelde me vaak parten. Hoor ik er wel bij? Doe ik het wel goed? Vinden ze me wel leuk? Een van de gevolgen was, dat ik me vaak op mijn slaapkamer afzonderde en verzuimde leuke dingen met anderen te doen. Ik voelde me vaak een éénling in de groep met vrienden. Alleen zijn gaf me rust. Ik kon doen wat ik zelf wilde doen. In mijn tienerjaren ontvluchte ik steeds meer de thuis situatie op zoek naar waardering en bevestiging van mijn kunnen. Uren op de voetbalvereniging en bij goede kennissen gaven verlichting. De onzekerheid verdween echter niet zomaar en het zelfvertrouwen was ook niet bijzonder hoog. De onzekerheid zorgde voor een gevoel van onmacht. Niet in staat om de dingen te doen, die ik wilde doen en al helemaal niet op de manier zoals ik die voor ogen had. Het gevoel van onmacht vertaalde zich ook in negatieve zin naar mijn directe omgeving.

Eén van mijn passies was keepen! Zolang ik heb gevoetbald heb ik menig uurtje tussen de doelpalen doorgebracht. Fantastisch vond ik het! Er was echter een maar! Ik was voor mijn medespelers niet altijd de gemakkelijkste om mee te spelen. Als het niet ging zoals ik het wilde, dan wist ik mijn medespelers daar op niet misverstane wijze mee om de oren te slaan. Verbaal behoorlijk aanwezig en dan ook vaak nog in negatieve zin. Natuurlijk werd mij wel verteld, dat het niet hoorde, maar daar bleef het bij. Aangezien mijn vader bijna nooit aanwezig was of zich ermee bemoeide, was er ook niemand die me corrigeerde. Ik miste misschien wel de steun en waardering voor de dingen, die wel goed gingen. Een schouderklopje, een compliment of steun en begrip na een gemaakte fout!

Later werd ik me steeds meer bewust, dat het anders moest. Het werd tijd om andere keuzes te maken en de negativiteit achter me te laten. Door voor mezelf te kiezen en de dingen te doen die ik graag wilde doen, groeide langzaam mijn zelfvertrouwen. De uren alleen op mijn kamer hebben me wel gevormd, doordat ik tijd genoeg had om na te denken. Ik wilde positief in het leven staan en leuke dingen doen. De onzekerheid bleef echter!

Nu realiseer ik me, dat mijn gedrag een gevolg was van mijn onzekerheid en gebrek aan zelfvertrouwen. De onmacht, die ik vaak voelde, uitte zich in boosheid en woede. Ik zette me af tegen iedereen, die ook maar enigszins anders dacht. Ik zette me niet af tegen mijn vader, maar tegen iedereen die wel het beste met me voor had. Wel was ik heel goed in staat om mijn onzekerheid te verbergen achter een masker. Een masker van aardig zijn en een lach. Erachter was veel meer aan de hand!

Gelukkig kwam ik in een omgeving terecht, zowel privé als zakelijk, waar ik mensen om me heen verzamelde, die me waardeerden voor wie ik was. Met wie ik over mijn denken en problemen kon praten. Dat gaf een heel goed gevoel, een gevoel van zekerheid.

Door de jaren heen heb ik alle negativiteit achter me weten te laten en ben op zoek gegaan naar wie ik werkelijk ben. Wie ik wil zijn? En het waren natuurlijk ook niet allemaal slechte ervaringen, zeker niet. Het heeft me zelfs heel veel geleerd, waar ik nu alleen maar baat bij heb.

Maar is die onzekerheid dan zo erg? Als je onzeker of verlegen bent, dan wordt daar nogal eens minachtend over gedaan. Zekerheid, dat is belangrijk! Het gevoel en de emoties, die gepaard gaan met onzeker zijn, daar praten we eigenlijk liever niet over. We houden liever een masker voor! We spiegelen ons aan de wereld om ons heen. Een wereld, die vaak niet de werkelijkheid toont! Uiterlijke schijn gaat voor!

Maar hoe zeker je ook bent, je bent altijd wel eens onzeker over iets. En dat is ook prima! Als alles zeker is, dan blijft er weinig ruimte over om te groeien. Juist die onzekerheid bied je de mogelijkheid om jezelf uit te dagen, jezelf te ontwikkelen en beter te worden. Je kunt nog zoveel zelfvertrouwen hebben en tegelijkertijd onzeker over iets zijn. En dat is geweldig! Door je zelfvertrouwen durf je vaak meer te ondernemen en je onzekerheid uit te dagen. Zie alle bijkomende emoties als vrienden en niet als vijanden. Leer om te gaan met je emoties en durf je gevoelens te tonen en uit te spreken.

Ongetwijfeld zul je tegengas krijgen van mensen uit je omgeving, maar zie dat als een uitdaging. Velen hebben snel een mening klaar, oordelen of veroordelen zelfs het gedrag van anderen, doen aannames en vullen voor anderen in, terwijl de twijfel en onzekerheid van hen zelf de veroorzaker is.

Werk aan je zelfvertrouwen! Doe dingen waar je trots op bent en waar je een goed gevoel van krijgt! En durf om waardering te vragen. Praat over je onzekerheid, want misschien is er wel helemaal geen reden om onzeker te zijn. Het heeft veel met je eigen gevoel en emoties te maken en de manier waarop je daarmee omgaat. Onzekerheid heeft te maken met een bedachte wereld! Je bedenkt allemaal redenen, waarom iets niet oké is of niet kan. Je voedt zelf de twijfelaar in je! Stop daarmee! Geef jezelf eens wat meer complimenten!

Onthoud dat we allemaal unieke personen zijn, met unieke talenten en kwaliteiten. Je mag er zijn! En onzekerheid hoort daar nu éénmaal bij. Zeker, ook jij hebt je onzekerheden! En daar mag je best trots op zijn!

Zeker is niets! Onzeker ook niet! Twijfel niet aan jezelf, maar leef je leven met het vertrouwen, dat alles goed zal komen! Geloof in jezelf en wordt wie je wilt zijn! Je bent het meer dan waard! Gewoon doen!

#inspiratie #zekerheid #onzekerheid #zelfvertrouwen #emoties #gevoel #twijfels #aandacht #begrip #waardering #complimenten #groeien #wordtwiejewiltzijn #talenten #kwaliteiten #uniek #gedachten #denken #gewoondoen #renewinspiration #renewmentalcoaching

Geverifieerd door MonsterInsights