Wie herkent het niet? Je kijkt met vrienden naar abstracte kunst of een modern schilderij en iedereen ziet er iets anders in. Soms ontstaat er een discussie over de vorm, de kleuren of de betekenis. Het is blauw! Nee hoor, roepen er dan een aantal! Het is groen! Of je leest allemaal hetzelfde boek of je kijkt dezelfde film, maar we zien of lezen allemaal iets anders. Of je ziet de bijgaande quote en het bijhorende plaatje. Wat denk je? De interpretatie van de boodschap verschilt per individu en dat is ook heel normaal.

Onze opvoeding en de algehele beïnvloeding is daar debet aan. Als je ouders overtuigd zijn van een feit, bijvoorbeeld het is niet blauw maar groen, dan zul je dit waarschijnlijk overnemen.  Je omgeving en natuurlijk het onderwijs zullen je eigen mening in de loop der jaren gaan vormen. Je ontwikkelt je eigen overtuigingen.

Wat ook meespeelt, is wat je zintuigen registreren en welk gevoel het je geeft. Een hele belangrijke factor naast de feiten, zijn dus je emoties!

Want op welke manier beoordeel je de dingen, die je zintuigen registreren? Je emoties zijn namelijk sterk verbonden met je gedachten en herinneringen. En afhankelijk of zo’n herinnering positief of negatief is gekenmerkt, bepaalt ook later nog de waarde die je aan iets toekent. Als je als kind vaak te horen kreeg, dat de kleur blauw maar een saaie en stomme kleur is, dan zal blauw heel waarschijnlijk niet één van je lievelingskleuren zijn. De gedachte alleen al!

Ook het lezen van tekst is gevoelig voor hoe we ons voelen! Denk hierbij maar eens een appje, waarbij je interpretatie van de boodschap nogal eens compleet verkeerd kan uitpakken. De grootste ruzies zijn ontstaan, doordat we de klemtoon verkeerd leggen of dat een punt of komma niet op de juiste plaats staat. Wat dan ook meeweegt is van wie het berichtje afkomstig is en in welke gevoelsstaat we ons bevinden op het moment van lezen. Je perceptie van de werkelijkheid en je eigen invulling van de betekenis kunnen nogal wat stof doen opwaaien. Of je alle informatie nu bewust of onbewust opneemt, er wordt altijd een bepaalde emotie aan gekoppeld.

Dit is eigenlijk best een handig mechanisme, aangezien je op deze manier eenvoudig negatieve en positieve zaken van elkaar kunt scheiden.

Maar wat als je nu met weinig zelfvertrouwen in de wereld staat, je nog zoekende bent naar wie je nu echt wilt zijn, moeite hebt om met je emoties om te gaan of misschien wel een negatief zelfbeeld hebt. Een simpele discussie over blauw en groen, is dan misschien helemaal niet zo simpel. Het kost je meer energie, dan je lief is. Je durft je overtuiging niet uit te spreken, bang om een ander voor de schenen te trappen. Je hebt geen zin in dit soort discussies vanwege de negatieve prikkels, waar je alleen maar last van hebt. Tegelijkertijd wil je de ander ook geen slecht gevoel geven. Het gevolg is, dat er helemaal geen actie wordt ondernomen. Een dilemma!

Je voelt je anders en je voelt misschien wel buitengesloten!

Een mogelijke oplossing is het aanpassen van je eigen zelfbeeld. Te vaak zien we een andere persoon in de spiegel, dan de persoon die je in werkelijkheid bent. Je let teveel op de kleine details, die dan uitvergroot worden. Meestal in negatieve zin. Je zelfvertrouwen krijgt een knauw! Een discussie over blauw en groen, kan dan al gauw bijdragen aan de bevestiging van dit mindere gevoel.

Een ander zelfbeeld heeft vooral te maken met het anders denken over en anders kijken naar jezelf! Je referentie kader is niet de buitenwereld, maar de werkelijkheid! Oordeel of veroordeel niet wat je ziet, maar neem gewoon waar. Iedereen heeft recht op z’n eigen mening, maar hang niet direct overal een bepaalde waarde aan. Want als de discussie nog steeds gaat over blauw en groen, dan is dit zonde van de tijd. Als je blij wordt van je overtuiging, haal dan niet je gelijk! Wees gewoon blij!

En dan dat zelfbeeld? Hoe kom je er nu achter wie je nu werkelijk bent? Vraag maar eens aan iemand in vertrouwen of ze je eerlijk willen beschrijven. Wie zien ze voor zich als ze naar je kijken? Zowel het uiterlijk als het innerlijk! Je zult versteld staan van de reacties. Vaak komt het geschetste beeld niet overeen met wie je denkt te zijn. Het is vaak veel positiever, dan je eigen zelfbeeld. Dus hoe eerlijk ben je nu naar jezelf toe? En waar leg je de nadruk op? Alle positieve of juist de minder positieve zaken? Vergelijk je niet met anderen in deze! Het is al lastig genoeg om je eigen zelfbeeld op waarde te schatten, laat staan dat je een ander juist kunt beoordelen.

Begin bij jezelf! Accepteer dat je anders bent, want we zijn allemaal unieke persoonlijkheden. One-of-a-kind! Dat je anders denkt is ook oké, want we hebben allemaal een andere achtergrond. Omarm het feit, dat je anders bent en anders denkt. Leer anders naar dingen te kijken en neem niet alles zomaar voor waar aan. Niet alles is wat het lijkt! Sommige dingen gebeuren met een specifieke reden en andere zonder erover na te denken. Onze emoties spelen hierbij een hele belangrijke rol! Wees je daar van bewust!

We doen soms dingen wel of juist niet, omdat onze emoties en het gezonde verstand niet op één lijn zitten. Je gedrag, je houding, kan voor een ander dan best verwarrend zijn. Je eigen zelfbeeld en het beeld, dat je aan je omgeving toont is niet hetzelfde. Je komt in een spagaat en dat kan best pijnlijk zijn!

Durf anders te denken, durf anders te zijn! Omarm je emoties en leer ermee om te gaan! Leer ze in je voordeel te gebruiken! En kijk verder dan het beeld, dat je op het eerste gezicht voor je ziet. Net als de poes of is het een kater op het plaatje? De één zegt het niets, voor een ander misschien wel een heel verhaal met bijhorende emoties. Een discussie waard?! Nee hoor! Volg je overtuiging!

Je bent bijzonder, je bent uniek! Wees daar trots op en durf het te tonen!

Volg deze bijgaande link voor een mooi inzicht over je zelfbeeld! Indringend en treffend in beeld gebracht: www.youtube.com/watch?v=litXW91UauE

(Dove Real Beauty Sketches | You’re more beautiful than you think)

#inspiratie #blog #zelfbeeld #zelfvertrouwen #denken #gedachten #emoties #gedrag #houding #overtuiging #positief #beïnvloeding #opvoeding #geluk #uniek #bijzonder #renewinspiration #renewmentalcoaching

Geverifieerd door MonsterInsights