De vrijheid hebben om je eigen keuzes te maken in het leven, dat willen we toch allemaal? Niet gebonden zijn aan regels of omstandigheden. Lekker doen waar jezelf zin in hebt! Wie wil dat nu niet?

’s Morgensvroeg schrik je voor de zoveelste keer deze week wakker van de wekker na weer een onrustige nacht. Even snoozen dan maar, voordat de plicht roept! Een paar minuten later sta je in de badkamer jezelf in de spiegel aan te staren. De wallen onder je ogen spreken boekdelen en je vraagt je hard op af, hoe je nu weer de dag zult doorkomen. Geen lach kan eraf! Onderweg naar de keuken vis je de krant uit de brievenbus, die zeiknat is van de regen, omdat de klep niet goed dichtzat. In de keuken kom je erachter, dat het brood op is en de kwark vol schimmel zit. Wat een geweldig begin van de dag! Dan maar een snelle bak koffie en een droge cracker, want eigenlijk ben je alweer te laat de deur uit. Onderweg naar je werk wordt het al niet beter. Files en opstoppingen testen je humeur. Eenmaal op je werk aangekomen blijk je niet de enige te zijn. De matige start van de dag wordt bij de koffieautomaat uitgebreid besproken.

Door je op je werk te storten, lukt het meestal wel om de dag door te komen. ’s Avonds, na weer het nodige oponthoud, ben je blij even te kunnen relaxen. Tenminste! Er moet eten gekookt worden, er moet gesport worden, er moet gestudeerd worden, er zijn sociale verplichtingen, nog even televisiekijken en dan het bed in. En dat was weer een dag vol stress! Je kunt niet slapen, je ligt te woelen, te draaien en je gedachten malen in het rond. Net als alle andere avonden in de afgelopen weken. Je stelt je je keer op keer dezelfde vraag! Is dit het nu? Is dit nu het leven, dat ik wil leven? Is dit nu gelukkig zijn?

Je hebt een partner, een gezinnetje, een eigen huis, een mooie auto, vrienden, een baan en misschien wel een caravan. Het ideale plaatje voor velen! En toch lijkt er vaak iets te ontbreken!

Diep in ons hart weten we vaak wel wat dat is, maar het durven uitspreken en het ook gaan doen is een tweede. Hierbij laten we ons te veel leiden door wat anderen ervan zullen vinden. De mening van je partner, je familie, je omgeving heeft een grote invloed op je keuzes. Tevens meet je je succes en geluk af aan materialistische zaken, die je een mate van vrijheid lijken te geven. Een vrijheid, die vaak helemaal geen vrijheid blijkt te zijn.

Vrijheid zit namelijk niet in dingen, maar in je hoofd. In je denken! En natuurlijk kan financiële onafhankelijkheid helpen om meer dingen te ondernemen, maar een vereiste is het niet.

Ik heb mezelf ook regelmatig afgevraagd of ik wel de juiste keuzes heb gemaakt. Soms bang voor de gevolgen en de reacties van mijn naasten, heb ik me vastgebeten in het oude vertrouwde. Echt blij werd ik er niet van. Aan de ene kant wilde ik meer vrijheid, meer avontuur, maar tegelijkertijd durfde ik de vereiste stappen niet te nemen. Dus dan maar blijven dromen over vrijheid en avontuur! Een innerlijke strijd, die vooral ’s nachts woede. Aardige gevechten tussen mijn dromen en de realiteit! De spiegel in de badkamer speelde ’s morgens scheidsrechter en bepaalde wie er gewonnen had.

Maar ben ik dan de enige, die hier last van heeft? Iedereen om me heen lijkt zo gelukkig en succesvol!

De cijfers met betrekking tot psychische klachten, stress, slapeloosheid, werkdruk, sociale druk, relationele problemen, enzovoort bevestigen mijn gedachten. Ik ben niet de enige! Echter het onderwerp aansnijden levert nogal tegenstrijdige reacties op. Weinigen lijken zich erin te herkennen. Misschien wel mensen in de omgeving, maar zelf heeft men nergens last van. En dat hoeft natuurlijk niet gelogen te zijn. Maar de ontkenning en het gedrag liggen vaak niet in lijn. De discussie over wat dan nu vrijheid en avontuur in houdt levert meestal wel interessante reacties op, want dat is eigenlijk wat we toch allemaal wel willen.

De meesten zijn best tevreden over het leven, maar meer vrijheid en avontuur zou echt welkom zijn. Waarom dan niet doen wat je nu echt graag wilt? Waarom je dromen en je passie niet najagen? Je kunt erover blijven nadenken en er ’s nachts van wakker blijven liggen, maar dat brengt je nergens.

Om het gevoel van vrijheid te creëren is het belangrijk om je denken de ruimte te geven. Vrij zijn om te denken, te zeggen en te doen wat jij wilt! Je niet laten belemmeren door alle overtuigingen, die roepen dat iets niet haalbaar is. Je moet durven nieuwe uitdagingen aan te gaan, zonder je te laten leiden door de mogelijke gevolgen. Denk in oplossingen, de kansen en wat het je kan opleveren. Al het andere is negatieve ballast, dat je vaak weerhoudt om concrete stappen te ondernemen.

Door juist over je dromen, je passie en je wensen te praten met anderen, zul je vaak allerlei ideeën en handvatten aangereikt krijgen. Er vrij over durven te praten is het begin van de vrijheid, waar je naar op zoekt bent. Als je dromen de ruimte krijgen om zich te ontwikkelen tot iets concreets, dan zullen ze ’s nachts niet door je hoofd blijven spoken. Het vuur van je innerlijke strijd wordt een voorzichtig waakvlammetje. Er is rust!

De volgende ochtend word je voor de wekker wakker en de spiegel schrikt van je energieke glimlach. De rest van de dag kun je waarschijnlijk zelf wel invullen!

Het is het waard, maar het komt zeker niet vanzelf! Je hebt een behoorlijke dosis doorzettingsvermogen en wilskracht nodig om je doel te bereiken. En aangezien je voor je doorzettingsvermogen een positieve mindset nodig hebt en je wilskracht niet onuitputtelijk is, zijn anders denken en je gezonde verstand belangrijke factoren om te slagen. En wees vooral eerlijk tegen jezelf! Iets doen wat je geen goed gevoel geeft of tegen je wil in gaat, levert je alleen maar negatieve energie op. En wees geduldig! Sommige dingen kosten nu eenmaal tijd en kun je niet altijd dwingen! De één heeft namelijk meer tijd nodig om aan een nieuwe situatie te wennen, dan een ander. Geef ruimte en neem zelf ook de ruimte, dan vallen alle puzzelstukjes uiteindelijk vanzelf op de goede plek!

Volg je dromen, volg je passie, zet je schouders eronder en vind je vrijheid! Je bent het waard!

Gewoon doen!

#inspiratie #motivatie #dromen #passie #vrijheid #avontuur #doorzettingsvermogen #wilskracht #mindset #overtuigingen #denken #gedachten #emoties #goedvoelen #ontspanning #rust #positief #geluk #succes #gewoondoen #renewinspiration #renewmentalcoaching fff

Geverifieerd door MonsterInsights