Ik weet wel wat jij denkt! Ik weet precies hoe jij je voelt! Kan het aan je gezicht zien! En stel je toch eens niet zo aan, want er is toch niks aan de hand! Dat doet toch geen pijn! Daar heb je toch geen last van!

Herkenbaar?

Hoe vaak horen we dit niet van mensen om ons heen. Of het nu je partner is, familieleden, goede vrienden, collega’s of zomaar iemand in de kroeg. Blijkbaar loopt er ergens op ons voorhoofd een tekstbalk, die precies laat zien hoe we ons voelen en wat we denken. Onze emoties en gedachten hebben geen geheimen meer, tenminste als ik deze personen mag geloven. Het zijn meesters in het lezen van gedachten, herkennen elke gezichtsuitdrukking, weten alles van lichaamstaal en lijken ook nog helderziend ook! Dat wil ik ook!

Nu overdrijf ik natuurlijk enigszins, maar het komt vaker voor dan we denken. Menigeen maakt zich schuldig aan deze manier van typeren van anderen. Een mening is snel gevormd. Intuïtief vellen we een oordeel, gebaseerd op hoe iemand eruitziet en zich presenteert. Ieder gesproken woord, elke lichaamshouding en in onze ogen afwijkend gedrag wordt klakkeloos veroordeelt. En dat is eigenlijk best eng!  Hoe goed kennen we iemand echt? Misschien ken je iemand al enige tijd. Weken, maanden of zelfs jaren, maar de vraag is alleen hoe goed je die persoon echt kent. Ken je alle ins en outs of is het alleen oppervlakkig? Hoe zeker ben jij ervan, dat de ander jou alles over zichzelf heeft verteld? Welke buitenkant laat diegene zien? Is het een reflectie van de binnenkant of is het een bepaalde pose of soort masker, waaronder de werkelijk “ik” wordt verborgen.

Wij mensen zijn heel goed in het creëren van een bepaald aura, waarmee we ons naar de buitenwereld presenteren. Het is een veilige zone, waar je zonder een geldige ID-kaart niet binnenkomt. Het wordt vaak veroorzaakt door een mate van onzekerheid, een gemis aan zelfvertrouwen of je opvoeding, het verleden. En daar kunnen duizend-en-één redenen voor zijn. Als het een reden is, waar we slechte herinneringen aan hebben en die je emotioneel belast, dan praten we hier liever niet met iedereen over. Je stopt het liever weg, want ermee geconfronteerd worden? Nee, dat niet!

Je emoties spelen hierbij een grote rol en je opvoeding bepaalt meestal hoe je met je emoties hebt leren omgaan. En dat brengt me bij je gevoel, dat wordt bepaald door je emoties. Lees deze laatste zin, maar een paar keer. Er staat toch duidelijk “je gevoel”, dus het is jouw gevoel. Hoe kan iemand dan precies voelen wat jij voelt? Volgens mij bedoelen we, dat we een bepaalde emotie bij jouw zien en dan denken we te weten hoe jij je voelt. We zien, dat je lacht en vrolijk doet, dus je zult wel heel gelukkig zijn. Toch?! Of je ogen spuwen vuur, dus dat wordt oppassen geblazen. We relateren wat we waarnemen aan onze eigen emoties, gevoel en belevingswereld. Onze eigen waarheid!

Natuurlijk zijn er allerlei methodes en trucjes om een ander te kunnen lezen. Lichaamshouding, taalgebruik, gezichtsuitdrukkingen en de ogen laten vaak onbedoeld en onbewust meer zien, dan je eigenlijk zou willen. Als je weet waar je op moet letten, dan kan je dat meer vertellen, dan wat er werkelijk gezegd wordt. Maar stel nu, dat die persoon zelf ook heel goed weet hoe het werkt? Klopt het dan wel wat je denkt waar te nemen? Pas dus goed op, voordat je zomaar een mening over een ander vormt en je oordeel al klaar hebt!

Er zijn heel veel factoren, die een rol spelen in hoe we ons uiten en gedragen. De buitenkant is één, maar het innerlijk is van een heel andere orde. En ik durf best toe te geven, dat ik ook wel eens aannames heb gedaan en dacht een ander goed te kennen. Gebaseerd op mijn eigen denken, emoties en gevoel en enige kennis van de menselijke psyché, maakte ik een beeld van een ander en toch werd ook ik verrast door het werkelijke verhaal. Niet het hele verhaal, maar een tipje van de sluier werd opgelicht. In één keer vielen allerlei puzzelstukjes in elkaar! Mijn intuïtie en gevoel waren vergeten te vragen wat er echt speelde. Ze waren door jaren van training en oefening wel een heel eind op de goede weg, maar de finishlijn was nog ver weg. Op de één of andere manier was ik wel in staat geweest het vertrouwen van die persoon te winnen. Had ik de juiste snaar geraakt, was het mijn eigen openheid, was mijn gevoel juist? Het kwetsbaar opstellen en de openheid naar mij toe maakten me wel blij. Aan de ene kant een bevestiging, maar tegelijkertijd een waarschuwing. Met het denken, de intuïtie en het gevoel zit het wel goed, maar het is absoluut geen garantie voor het weten wat een ander bezighoudt en voelt.

Je brein wordt geprikkeld en er ontstaan gedachten, deze gedachten bepalen je gevoel, je gevoel bepaalt je gedrag en je gedrag bepaalt uiteindelijk je algeheel functioneren. Dat werkt bij iedereen hetzelfde! Echter hebben we allemaal overtuigingen, die een plekje hebben tussen je gedachten en het gevoel. Deze overtuigingen bepalen hoe je gedachten je gevoel beïnvloeden. Dus je kunt hetzelfde denken als een ander, maar het toch anders voelen. Door je eigen overtuigingen ervaar je dingen dan anders.

Je eigen emoties en gevoelens herkennen en ermee om kunnen gaan is één. Al lastig genoeg! Het herkennen en kunnen managen van de emoties en gevoelens van een ander is twee, maar iemand echt door en door kennen is voor weinigen weg gelegd. Dus denk goed na voordat je een mening vormt en een reactie eruit flapt. Gebruik je gezonde verstand, stel jezelf kwetsbaar op, luister goed, wees vooral open en eerlijk, toon respect en vergeet niet te vragen.

En voor iedereen, die mij kent, heb ik een uitdaging. Ben je het niet eens met bovenstaande? Stuur mij een korte beschrijving met daarin wie ik echt ben! Wat denk ik, wat beweegt mij, wat voel ik?! Ik ben heel benieuwd naar eventuele reacties. Kijken hoe goed jullie me echt kennen! Ik laat me verrassen!

#inspiratie #wiebenik #denken #gedachten #emoties #overtuigingen #gevoel #gedrag #innerlijk #uiterlijk #waarnemen #oordelen #zekerheid #onzekerheid #zelfvertrouwen #mening #renewinspiration #renewmentalcoaching

Geverifieerd door MonsterInsights