In veel van mijn blogs, quotes en gesprekken gebruik ik vaak het woord plezier! Of een afgeleide daarvan. En dat is niet voor niks!

Plezier is een essentiële levensbehoefte. Plezier geeft energie, kracht en betekenis aan alles wat je doet. En dan vooral de manier waarop je iets doet. Of je het nu voor jezelf of voor een ander doet.

Je kunt heel veel betekenissen geven aan het woord plezier, zoals aardigheid, gein, fun, vrolijkheid, lust, genoegen, vermaak, schik, pret, enzovoort, enzovoort.

Het draait om iets leuk vinden en daar een aangenaam gevoel van krijgen. Het levert je vreugde op!

En laat nu vreugde één van onze basis emoties zijn! Aangezien je emoties bepalen hoe je je voelt en je gedraagt, is vreugde er eentje, die je veel aandacht moet geven. Als je de dingen doet, die je een goed gevoel geven en waar je veel plezier aan beleeft, dan zul je ook eerder slagen in wat je wilt bereiken. Tegelijkertijd heeft dit ook effect op je omgeving, want je eigen plezier laat je stralen. Dit blijft niet onopgemerkt! Anderen zien het, voelen het en gaan zich ernaar gedragen. Het is een kwestie van eerst geven en dan krijgen.

Doorzettingsvermogen en wilskracht zijn twee eigenschappen, die sterk verbonden zijn met plezier. Hoe meer plezier, des te meer energie je hebt om deze twee te voeden. Je doelen bereiken wordt er een stuk eenvoudiger en leuker door. Plezier is een vorm van intrinsieke motivatie. Zoals het woord intrinsiek aangeeft, komt het van binnenuit. Het zit in jou! Je moet het alleen wel zelf wakker maken en voeden.

Er zijn heel veel manieren om plezier te hebben en vreugde te ervaren, maar het is vooral iets persoonlijks. Ongeacht je leeftijd, geslacht en herkomst gaat het om datgene waar jij blij van wordt. Wat geeft jou nu een goed gevoel? Als je bijvoorbeeld 18 jaar bent en je houdt van muziek uit de jaren 70 en 80. Doe effe normaal zeg! Of je bent 80 en je gaat graag wekelijks naar een hardcore-festival zonder gehoorbescherming. Een ander gaat graag de hele zondagmiddag op de bank liggen tv-kijken, terwijl weer anderen het bos induiken om te gaan wandelen of sporten. En die vakanties! Lekker met z’n allen in een All-Inclusive resort je bord volgooien of gewoon op de camping voor je tentje op een wegwerp barbecue je eigen maaltijdje laten aanbranden. Het mag niet uitmaken! Waar word jij nu blij van? Het is iets van jezelf!

Helaas laat je je met grote regelmaat beïnvloeden door de wereld om je heen, die blijkbaar beter weet wat jij leuk hoort te vinden. Familie, vrienden, social media, radio en tv en het internet maken het je ook niet makkelijk. Iedereen heeft overal een mening over en is overtuigd van zijn of haar gelijk. Plezier hebben doe je zo! Geloof me, hier word je echt blij van! Alles moet groter, beter, verder, sneller, duurder en overvloediger! Je spiegelt je gelijk, je geluk, aan de wereld. Je verwachtingen worden teleurstellingen.

Soms mag je niet eens plezier hebben, want er moet eerst gewerkt worden. Als de resultaten er dan naar zijn, dan mag je tijd maken voor een beetje plezier. Een hele oude gedachte, die voorbijgaat aan de werking van ons brein. Als de emotie vreugde de boventoon voert in je leven, dan kost het vaak geen enkele moeite om de dingen te doen, die je wilt doen of moet doen. Het plezier zorgt voor een natuurlijke ontspanning, die zich vertaalt naar betere prestaties. Bij sporters is dit allang geen geheim meer, al wordt het vaak vergeten toe te passen.

In het dagelijkse gewone leventje lijkt er nogal een taboe te rusten op het hebben van plezier. Zeker als je het benoemt! Daar heb je hem ook weer met z’n plezier, geluk en genieten. Ik ben helemaal niet blij of gelukkig! Oké! Waar ligt dat dan aan? Waar richt jij je op?

Prima! Dan laten we het plezier even rusten! We richten ons dan maar niet op het goed voelen, maar op alle mindere dingen. Wat denk je van negativiteit, burn-out, depressies? Laten we het hebben over pijn, verdriet, onvermogen, woede, enzovoort. Word je daar gelukkig van? Lost het iets op, als je daarin blijft hangen? Je moet er zeker niet voor weglopen en het verdient absoluut de nodige aandacht, maar geef het wel de juiste aandacht.

Alles wat je aandacht geeft groeit! Vooral de mannen onder ons ons zullen dit beamen, maar het is wel waar. Als je aandacht geeft aan specifieke gedachten komt je lichaam in actie. Je gedachten geven een signaal af, waardoor je hormonen gaan reageren. Deze hormonen hebben dan invloed op hoe je je uiteindelijk voelt. Voedt dan ook de hormonen, die voor het goede gevoel zorgen. Of anders gezegd: voedt je gedachten met de dingen, die je vreugde bezorgen! Waar jij blij van wordt!

Doe dit met grote regelmaat, doe het dagelijks, doe het altijd! Geef het de aandacht, die het verdient en je goed voelen wordt een standaard modus. Blijf het voeden met vermogende gedachten. Zie het als een herprogrammering van je onderbewustzijn. Je interne harde schijf! Als je bijvoorbeeld 30 jaar bent, dan is dit deel van je brein al gevuld met 30 jaar aan verkregen kennis plus een geweldige hoeveelheid informatie van je ouders en voorouders. Dit valt gewoonweg niet zomaar te deleten. Er bestaat in dit geval geen snelle oplossing. Het is een constant proces, een kwestie van herhaling.

En dat is dan ook de reden, dat ik het altijd maar heb over de positieve kanten van het leven. Ook als het soms even tegenzit! Jazeker! Ik heb ook mijn mindere momenten. Ook ik voel me wel eens niet helemaal top. Ook mijn gedachten spelen me wel eens parten, dwalen af naar het verleden, richten zich op onvervulde verwachtingen of op teleurstellingen. Maar door mezelf constant te coachen en mijn brein te trainen blijf ik er niet in hangen. Ik haal de goede en fijne momenten eruit en ga weer verder.

Het mooie van het delen van alle positiveit, geluk, optimisme en het genieten is, dat ik er ook heel veel positiefs voor terug krijg. Alleen al het delen van je lach werkt aanstekelijk! Het is net alsof je in een spiegel kijkt, alleen met een ander gezicht aan de andere kant.

Wat je ook doet, denkt of zegt, laat je altijd leiden door hoe jij je wilt voelen. Als je de dingen met plezier doet en het je een fijn en goed gevoel geeft, dan hoef je ook niet te doen alsof je blij bent. De vreugde straalt dan van je gezicht af. Dan is daar geen uitleg voor nodig, al zal niet iedereen het begrijpen.

Het is net als de man op de foto. Het straalt kracht, energie en plezier uit door de manier waarop hij zich presenteert. Om dit te bereiken heb je veel training, doorzettingsvermogen en wilskracht nodig en de durf om je zo te laten zien. Al zullen er ook mensen zijn, die vallen over het machogedrag en de tattoos. Het is maar waar je aandacht aan schenkt!

Wees wie jij wilt zijn! Durf jezelf te zijn! Laat je innerlijke stemmetje niet overbluffen door de meningen en overtuigingen van de buitenwereld. Kijk naar binnen en volg je eigen gevoel! Als je je goed wilt voelen, voel je dan ook goed! Geef je emotie vreugde de voorrang. Als je kunt genieten, geniet dan ook! En kun je een keer niet genieten, geniet dan van het niet genieten. In alles zit wel een beetje plezier, het is maar hoe je het bekijkt.

Ik wens je in ieder geval heel veel vreugde, blijdschap, lol, pret, schik, fun, enzovoort! Doe je voordeel ermee!

#inspiratie #gedachten #denken #emoties #gevoel #mindset #vreugde #plezier #levensbehoefte #krachtvandegedachte #energie #betekenis #zelfbeeld #beïnvloeding #positief #optimisme #goedvoelen #geluk #aandacht #overtuiging #renewinspiration #renewmentalcoaching

Geverifieerd door MonsterInsights