De wekker gaat! Uitgerust? Mijn hoofd was al uren wakker! Wat ik vandaag allemaal weer moet doen flitst van links naar rechts door mijn hoofd. Agenda, mail, Facebook, appjes, de krant, vrienden, check! De kids naar school niet te vergeten. Eerst maar eens mijn benen naast het bed planten en aan het ochtendritueel beginnen. Lekker rustig opstarten? Ben je gek? Ik heb 20 minuten, dus even niet aan mijn kop zeuren. Die zit trouwens toch alweer vol!

Het bloed spuit door de aderen, mijn bloedsomloop staat in de hoogste stand en mijn systeem lijkt meer op een omgevallen fles cola. Klaar om te exploderen! Ik sla de deur achter me dicht en spring in de auto. Haast, ben al te laat en dan ook nog file. Dan maar vast mijn dag organiseren, afspraken verplaatsen, takenlijst doornemen, weer mail checken, appjes beantwoorden, vol in de rem voor de volgende file. Geen tijd om mijn lunch klaar te maken, dus snel eentje scoren bij een tankstation. Dat denkt trouwens half Nederland, dus ook hier weer in de file. Eindelijk op kantoor! Bij de koffiemachine is het niet anders, file! Het is ook overal hetzelfde! Druk, druk, wat een ellende! Ik voel me niet alleen, want het lijkt wel een epidemie.

De dag verloopt zoals altijd en ik communiceer me rot, help anderen, vlieg van meeting naar meeting en heb nauwelijks tijd voor mijn lunch. Als ik ’s avonds naar huis rijd, haak ik lekker in bij de rest van Nederland. Eenmaal thuis aangekomen het avondeten maken, de was opruimen, de kinderen met huiswerk helpen en dan rust. Ik plof op de bank met de beentjes omhoog! In de ene hand de afstandsbediening en in de andere de mobiele telefoon. Zappen van zender naar zender en tegelijk mijn Facebook, Instagram, LinkedIn en alle appjes bijwerken. Ontspanning is ver te zoeken. Er staan veel te veel tabbladen in mijn bovenkamer open en mijn brein lijkt op een Chinees metrostation. Alles zit vol, maar er moet nog meer bij. Dan plots begint mijn gevoel zich ermee te bemoeien. Kom op, ga eens iets leuks doen. Iets waar je energie van krijgt en je kop leeg kunt maken. Ga wandelen, ga sporten, ga lezen of schrijven, allemaal zaken die ik zo leuk vind om te doen. Het verstand is voorstander, want het geeft toch elke keer weer zo lekker veel energie. Het gevoel is bezig met een pijnlijke spagaat. Het is beter voor mijn gezondheid om toch in de benen te komen, maar het gevoel slaat door naar niet willen. Excuses te over! Morgen dan maar! Om half één ’s nachts hijs ik me uit de bank en veel te laat kruip ik in bed. Kijkend naar het plafond tracht ik de openstaande tabbladen en de voorbijrazende metro uit mijn gedachten te bannen. Ik wil slapen!

’s Morgens gaat de wekker weer, maar ik was toch al wakker?!

Het rennen en vliegen kent geen tijd. Druk, druk, druk, dat is wat we graag willen zijn of wat we de wereld willen doen laten geloven. We willen erbij horen! Als ik het druk heb, dan is er geen tijd voor de leuke dingen. Geen tijd voor de zaken, die een goed gevoel en energie geven. En stop met dat genieten, dat doe je maar in je vakantie. Tenminste dat denken we! Een staat van flow ervaren, dat zou toch eens fijn zijn. De ontspanning, die flow geeft, wil ik toch graag elke dag ervaren. Wat houdt je dan tegen? Gehoor geven aan alle verplichtingen, die het werk en het sociale leven met zich meebrengen, is meestal de boosdoener. Geen ‘nee’ durven zeggen, discussies uit de weg gaan, geen tijd en ruimte voor jezelf durven maken, niet weten wat je nu echt wilt, dus volg je maar de meute. Keuzes maken, prioriteiten stellen en verwachtingen bijstellen zijn sleutelwoorden. Tijd maken voor jezelf en voor de mensen die ertoe doen, is essentieel.

Er wordt steeds meer van je verwacht en je legt je eigen verwachtingspatroon ook steeds hoger. De polsstok is te kort en de lat licht te hoog. Het gevoel van constant aanstaan overheerst. De samenleving verandert in een hoog tempo en de eisen worden steeds groter. We volgen gedwee de rennende en blatende schapen. Als er één over de dam gaat, dan volgt de rest zonder erbij na te denken. Waarom nadenken? Waarom anders durven zijn? Mijn hoofd zit al vol! Zonde van de tijd en discussie. En als het fout gaat, dan geven we gewoon de ander de schuld. Een nieuwe teleurstelling ligt op de loer.

Je maakt het jezelf ook zo moeilijk! Het aantal mensen met een burn-out, psychische klachten, overspannenheid en onrustige gevoelens neemt alleen maar toe. De cijfers liegen niet. Het is een simpele constatering van feiten. En toch is er in veel gevallen een gezamenlijke ontkenning van de realiteit te bespeuren. Ik laat me toch niet kennen! Ik doe toch niet onder voor een ander, dus ik ren maar door en door. Even een paracetamolletje erin en weer door. Gezondheid? Dat komt wel als ik vijfenzestig ben ofzo!

Je creëert nieuwe gewoonten en routines, omdat je wilt voldoen aan de verwachtingen van je omgeving. Je wilt niemand teleurstellen. Al helemaal jezelf niet! Helaas doe je het wel! Je hebt behoeft aan rust, duidelijkheid en structuur, maar je doet het tegenovergestelde. Je wilt niets missen! Bang om er niet meer bij te horen. Je hebt geen helder doel voor ogen, waarom je de dingen doet zoals je ze wilt doen. Je geeft te veel van jezelf aan een ander in plaats van aan jezelf te denken. Je blijft anderen je onverdeelde aandacht schenken om hen een goed gevoel te geven, maar je hebt geen aandacht voor je eigen goede gevoel. Het wordt routinematig gedrag, wat niet eenvoudig uit je systeem te halen is.

Nu geldt dit niet voor eenieder. Er zijn zeker mensen, die wel rust, energie en voldoening uit het werk, relatie en omgeving halen. Die gelukkig zijn en zich constant goed voelen. En dat is geweldig! Echter de meerderheid past niet in dat profiel.

Ik constateer met grote regelmaat, dat mensen in een neerwaartse spiraal zitten, zich ongelukkig voelen, onrustig zijn, geen heldere doelen hebben en alleen achteruitkijken. Het wordt niet volmondig toegegeven, maar ook niet ontkent. Je weet het wel, maar een oplossing is ver te zoeken.

En daar ligt naar mijn mening, dan ook het grote probleem. Je verstand, denken en gevoel zijn niet in balans en dat houdt verandering tegen. Je staat niet open voor mogelijke oplossingen, maar grijpt terug op het oude vertrouwde. Het geeft je een schijnbare rust, maar helpt je niet om uit de overvolle metro te stappen.

Een oplossing bestaat zeker! Je moet wel durven bewuste keuzes te maken. Stap voor stap richting meer structuur in je leven. Meer rust en ontspanning. Meer momenten van flow en geluk.

Ik plan dagelijks en wekelijks tijd voor mezelf! Ik ga sporten, lees vakliteratuur, schrijf blogs, maak quotes, ga een rondje fietsen of kijk lekker passief een sportwedstrijd op tv. Ik maak hierbij mijn koppie leeg en vul het zoveel als mogelijk met positieve energie. Het belangrijkste uitgangspunt is om niet te (ver)oordelen, maar alleen maar waar te nemen. Laat alles bij je binnen komen zonder een mening te vormen. Gebruik je zintuigen zonder erbij na te denken. Klinkt gek, maar is ongelofelijk lastig. Focus je hierbij op één ding, op één taak en laat je niet afleiden door alle andere prikkels. Dit is best een uitdaging en enige training is vereist. Het levert je uiteindelijk wel veel meer rust en ontspanning op. Het is de weg naar flow!

Leer ook eens ‘nee’ te zeggen en durf je eigen weg te volgen. Ga eens nieuwe uitdagingen aan. Wees niet bang voor de reacties van anderen, want die krijg je toch wel. Je hoeft niet alles te doen en te accepteren, maar maak je eigen keuzes.

En als ’s morgens de wekker je trommelvlies weer laat trillen, neem dan de tijd om rustig wakker te worden. Ga op de rand van het bed zitten en rek je beetje bij beetje uit. Laat je bloedsomloop rustig op gang komen. Denk aan maximaal drie dingen, die je die dag in ieder geval wilt gaan doen. Denk aan positieve en inspirerende zaken, die je een goed gevoel geven. En vergeet die lach niet op je gezicht te toveren. Oké, je bent nu klaar om te douchen en te ontbijten. Vergeet je lunch niet klaar te maken en dan mag je nu je telefoon checken. Neem je tijd om je dag rustig te beginnen, dan kun je veel meer aan. En eindig je dag ook op een rustige manier! Vermijd overmatige prikkels en doe vooral dingen, die een lekker gevoel geven.

Maak er een gewoonte van! Zet een paar keer in de week de wekker een halfuurtje vroeger, zodat je tijd hebt om een vroege ochtendwandeling te maken of om wat lichaamsoefeningen thuis te doen. Je lichaam zal je dankbaar zijn! Maak er een routine van!

En nu misschien wel het allerbelangrijkste! Je kunt niet alles zelf! Praat erover en durf om hulp te vragen als problemen je parten blijven spelen. Als het je niet lukt om het aan- en uit knopje te vinden, je de ladekast met tabbladen niet dicht krijgt of dat de miljoenen Chinezen je in de metro blijven achtervolgen. Om hulp vragen en erover praten is het begin van de oplossing. Het is aan jou!

Druk, druk, druk in je hoofd is niets anders dan vrij van verveling. Het gaat erom hoe je het invult!

Gewoon doen!

#inspiratie #motivatie #vrijvanverveling #drukinjehoofd #gedachten #denken #emoties #verwachtingen #teleurstellingen #stress #oplossingen #mindset #gewoonte #routine #gedrag #durf #verandering #positief #keuzes #gewoondoen #renewinspiration #renewmentalcoaching

Geverifieerd door MonsterInsights