Jij bent altijd zo optimistisch, zo vriendelijk, zo vrolijk en behulpzaam! Waar haal je toch alle energie vandaan? En je laat je niet snel van de wijs brengen en je hebt je emoties zo goed onder controle. Hoe doe je dat toch? Je moet mentaal wel heel sterk zijn!

Dankjewel voor dit mooie compliment! Leuk om te horen!

Laat ik vooropstellen, dat ik inmiddels heel goed weet hoe ik mijn emoties en verstand in balans kan houden. Dat betekent trouwens niet, dat ik mijn emoties zomaar kan uitschakelen. Integendeel! Ik heb geleerd hoe ik met mijn emoties en gevoel moet omgaan. Ik weet hoe te handelen als mijn gevoelens me input geven, als mijn hoofd de regie wil nemen of als mijn lichaam het uitschreeuwt. Het heeft alles te maken met een goede balans tussen het verstandelijke en het emotionele deel van het denken.

Dat was zeker niet altijd zo! Ik heb zeker de nodige ups en downs gekend.

Optimistisch, positief, vrolijk, vriendelijk, behulpzaam, energiek, dat ben ik van jongs af aan wel geweest. Al zeg ik het zelf! Karaktereigenschappen, die mij door de jaren heen hebben gevormd tot de persoon, die ik nu ben. En die me ook in de mindere periodes erdoor hebben gesleept. Een gevoelsmens!

Door de jaren heen ben ik heel veel op mijn gevoel afgegaan. Belangrijke beslissingen over verder studeren of werken liet ik vooral afhangen van mijn gevoel. En dat heeft me geen windeieren gelegd. Of ik in alle gevallen de beste keuzes heb gemaakt? Verstandelijk misschien niet, maar qua gevoel zeker wel.

Ik volgde vooral mijn intuïtie. Ook als ik nieuwe uitdagingen aan ging of nieuwe mensen leerde kennen. Natuurlijk ging dat niet altijd goed, maar door consequent mijn gevoel te blijven volgen, heb ik mijn intuïtie aangescherpt. Getraind! Hierdoor ben ik nu sneller in het leggen van verbanden tussen het verstandelijke en het emotionele deel en mijn gevoelens. Ik ben me veel meer bewust van mijn eigen denken. De kracht van het onbewuste en het onderbewuste hebben veel minder geheimen voor mij. En dit helpt mij in het dagelijkse leven om de juiste balans te creëren.

Mentaal sterk zijn betekent in het dagelijkse leven, dat je in staat bent om goed om te gaan met veranderingen. Dat is in de huidige snel veranderende en veeleisende maatschappij namelijk geen overbodige luxe. Ook ben je in staat om te gaan met je angsten. De angst voor verandering, voor enge dingen, voor de verwachtingen van jezelf en anderen, voor de angst jezelf teleur te stellen en de angst niet jezelf te kunnen zijn. Je durft fouten te maken en leert ervan. Je gunt anderen succes en geluk. Elke succesje vier je uitbundig zonder jaloers te zijn. Je leeft en maakt beslissingen op basis van jouw eigen normen en waarden. Je denkt niet in problemen en onmogelijkheden, maar vooral in kansen en uitdagingen. Je durft eigen keuzes te maken. Je denkt oplossingsgericht. Je richt je vooral op je talenten en kwaliteiten. Op de dingen die je energie geven. Je bent eerlijk tegen jezelf en authentiek. Je durft ook je mindere en zwakke kanten te laten zien. Niemand is perfect. Ook ik niet! Je hebt een goede balans tussen wie je bent en wie je wilt zijn. En geen enkele tegenslag kan je weerhouden om weer op te staan en verder te gaan. En dit alles doe je met een gezonde dosis optimisme en positiviteit.

Mentaal sterk zijn is dus eigenlijk helemaal niet zo moeilijk?! De praktijk van het dagelijkse leven laat toch iets anders zien en daar kan ik uit ervaring over meepraten.

Ik zou toch beter moeten weten! Een paar weken geleden werd ik geconfronteerd met aan de ene kant mijn eigen kracht en aan de andere kant mijn zwakte. Ja, echt waar! Ik, die weet hoe het mentale en fysieke systeem in elkaar zit. Goed kan luisteren naar mezelf en mijn lichaam! De juiste balans heeft en zichzelf niet voorbij rent. Mezelf kan coachen!

Nu ben ik wel iemand, die altijd minimaal 100% geeft en in de meeste gevallen erover gaat. Doorgaan! Gewoon doen! Altijd beter willen worden dan mezelf! En altijd meer voor een ander willen doen!

Ik was al een paar dagen grieperig en verkouden, maar dat weerhield mij er niet van om gewoon te blijven werken. Ook het hardlooprondje op zondag en de vaste tennistraining op de dinsdagavond werden gewoon afgewerkt. Heerlijk! Op woensdagmorgen niet helemaal fit, maar het herfstzonnetje scheen. Even op de fiets een boodschapje doen en bij de fysio langs voor wat advies. Lekker rustig aan en toch zweten als de welbekende otter. Bij de fysio ging het mis! Een handje geven, een goedemorgen en toen werd het zwart voor mijn ogen. Daar lag ik! Gelukkig diverse mensen met de nodige medische kennis in huis, dus wat dat betreft had ik de juiste plek uitgezocht. Ik kwam al snel weer bij kennis en was ook al vlot weer helder en scherp van geest. Mede door de goede zorgen van de ‘Zorgsaame’ medewerkers!

Een bezoek aan de huisarts leverde geen verontrustende oorzaak op! Gelukkig maar!

Wat was er gebeurt? Wat was er aan de hand?

Ik had duidelijk niet goed genoeg geluisterd naar mijn lichaam. Ook had ik mijn hoofd enigszins overladen met werk, onbeantwoorde vragen, onvervulde verwachtingen en teleurstellingen. Ik balanceerde op een heel dun elastiek, dat op het punt van knappen stond. En toch voelde ik me goed! De kracht van mijn gedachten waren zo sterk, dat die extra 5 en 10% er ook nog wel bij konden. Tenminste, dat dacht ik! Ik wilde nog zoveel doen! Was met mijn gedachten bij anderen! En ik wilde zoveel mensen een goed gevoel geven, dat ik mezelf even vergat.

Ik ben ook maar een mens van vlees en bloed! Maak ook fouten! Kan heel veel hebben, maar heb ook mijn grenzen. Dat werd die woensdag nog maar eens duidelijk! Het was een wijze les, een nuttige ervaring. Soms is het goed je grenzen op te zoeken, maar gebruik wel je gezonde verstand. Je gevoel en intuïtie weten heel goed waar de grenzen liggen, dus luister naar ze. Als je lichaam begint te sputteren, negeer het niet! Wees er zuinig op! Je moet er langer mee dan alleen vandaag en morgen!

En hoe sterk iemand er aan de buitenkant ook uit ziet! Hoe sterk diegene zich ook presenteert en gedraagt! Vergeet niet, dat ook sterke mensen soms behoefte hebben aan een arm om zich heen, een warme knuffel en bemoedigende woorden! Je hebt iemand nodig, die soms gewoon op de rem trapt en een keer het initiatief neemt om de balans te herstellen.

Hoe sterk ook, je bent geen ‘Superman’, je bent niet onverwoestbaar, maar je bent en blijft gewoon een mens.

En dat geldt ook voor mij! Als ik me dus iets anders gedraag of naar je opstel, dan ligt dat aan mij en niet aan jou. Ik trap gewoon iets eerder op de rem!

Mentaal sterker dan sterk worden kun je leren! Leren omgaan met al je emoties en gevoelens is geen trucje, maar een proces van vallen en opstaan. Het is een manier van anders denken en leven, oplossingsgericht en met gezond verstand. En vooral eerlijk zijn naar jezelf! Het zorgt voor meer balans, rust, plezier en geluk in je leven.

En ondanks een struikelpartij zo nu en dan, heeft het mijn leven in ieder geval een stuk mooier gemaakt!

#inspiratie #motivatie #altijdmaarsterkzijn #gedachten #emoties #gevoelens #denken #mindset #goedvoelen #balans #coaching #krachtvandegedachte #renewinspiration #renewmentalcoaching

Geverifieerd door MonsterInsights