Het is geen wereldnieuws, maar wat heb ik mij afgelopen weekend weer verbaasd over het gedrag, dat menigeen ten toon spreidt.

Wereldleiders, politici, zakenlieden, sporters of de ‘gewone’ burger op straat lijken soms helemaal de weg kwijt te zijn. Misschien is het de ‘nieuwe’ norm in de huidige maatschappij, maar de wijze van communiceren en het met elkaar omgaan, valt zeker niet onder het kopje positiviteit.

Negativiteit, irritatie, boosheid en soms zelfs haat wordt openlijk gedeeld, alsof het de normaalste zaak van de wereld is. De voorpagina’s van kranten staan er bol van en op televisie vult menig programmamaker zijn talkshows met items, waar het vooral gaat over de zaken die niet goed gaan. En als het al eens over de positieve en goede dingen gaat, dan is een link naar het negatieve zo gemaakt. Want als we ons overwegend goed voelen, optimistisch zijn, positief in het leven staan, dan kan dat eigenlijk niet kloppen. Daar moet meer achter zitten! Wat heb je te verbergen?

Laat staan dat het openlijk tonen van waardering, genegenheid en liefde maar vreemd is. Stop toch eens met ‘doe eens lief’, want dat zoetsappige is toch niet normaal. Dat doe je maar binnen de vier muren van je huis, maar toch niet in het openbaar. En al helemaal niet tegen anderen, anders dan je familie, partner en misschien een hele goede vriend(in)!

Aandacht voor elkaar is soms wel een beetje veel gevraagd. Natuurlijk communiceren we wel met elkaar, maar de wijze waarop, roept zo nu en dan vraagtekens op. Oppervlakkig, afstandelijk en bijna alleen maar zakelijk. En aandacht voor jezelf? Iemand toelaten tot je innerlijk, tot wat je echt denkt, wat je echt voelt, wat je bezighoudt en wat je werkelijk wilt? Dat gaat toch wel heel ver!

Hoe zit het eigenlijk met die aandacht voor jezelf? Heb je jezelf wel echt lief? Heb je werkelijk respect voor wie je bent? Wat je doet? Hoe je met anderen omgaat en hoe je je uit? Als ik naar het gemiddelde taalgebruik luister, dan vraag ik me wel eens af hoeveel respect we voor onszelf hebben? Vaak lijken we ons niet eens bewust hoe we taal gebruiken en welke woorden we uitspreken. Laat staan de gebruikte toon en onderliggende emotie.

Het vele communiceren via social media werkt ook niet echt mee. Teksten moeten zo kort mogelijk en de boodschap het liefst zo direct mogelijk. De ontvanger moet wel snappen wat er wordt bedoeld, maar we slaan de plank helaas nogal eens mis. Respectloze reacties zijn er in overvloed! Onbegrip, irritatie, ruzie is zomaar een mogelijk gevolg! We consumeren elk berichtje, elke notificatie en elke reactie. We swipen wat af! Of het de gewoonste zaak van de wereld is, passeren dagelijks honderden berichten de revue. Onderweg een duimpje of een hartje en soms een opmerking hoort erbij. Of de inhoud van de boodschap ook duidelijk is en bewust blijft hangen? Vraag het me af!

Nu deel ik zelf ook het nodige via de bekende platformen en doe dat zo bewust mogelijk. Ik realiseer me wel degelijk, dat sommige quotes en berichten niet altijd op goedkeuring of waardering van eenieder kunnen rekenen. Ik kan niet iedereen blij maken, maar negativiteit, kleinerende teksten of haat zul je niet tegenkomen. De berichten hebben altijd wel een achterliggende gedachte en een persoonlijke boodschap, waarmee ik mijn goede gevoel en aandacht graag wil delen. En dat geeft mij weer een goed gevoel!

Het draait hierbij om bewustwording en niet om een beetje vluchtige aandacht! Er is te weinig focus op wat en wie echt belangrijk is! We zijn al helemaal niet bezig met wat ons een goed gevoel zou kunnen geven. Nee, doe toch eens normaal! Al dat streven naar het goede gevoel, genieten en gelukkig zijn, dat kan toch helemaal niet goed voor je zijn. Maak je toch eens niet wat wijs! Het is een harde wereld, waar de onderlinge competitie groot is. Van jongs af aan krijgen we ingeprent, dat je op school moet slagen. De cijfers zo hoog mogelijk! De toekomst is belangrijk! Wil je erbij horen, dan is een mooie titel, hoge functie en liefst een dikke portemonnee een vereiste. En dan ben je gelukkig? Toch? De vraag, die je jezelf mag en moet stellen is: speel je het hard of toch met je hart? Durf je dus je gevoel in te zetten?

Het dierlijke gedrag in ons, komt te vaak bovendrijven. Overleven is prioriteit! We oordelen wat af en dat niet in positieve zin. Eerlijke en oprechte aandacht voor onszelf en voor een ander schiet erbij in! Het lijkt wel of we mensen liever afstoten, dan te boeien en te binden.

Eigenlijk is het ook niet zo gek, want de wereld geeft ook niet echt het goede voorbeeld. Een wereldleider zoals Trump is niet echt een toonbeeld van positiviteit en voorbeeldgedrag. Echter heeft zijn houding en gedrag wel een grote invloed op iedereen in de wereld. Tot aan je eigen stamtafel of huiskamer toe! En als we kijken naar wat er wekelijks op de sportvelden gebeurt, zowel professioneel als bij de amateurs, dan vraag ik me toch af waar we mee bezig zijn. Het respect spat er in ieder geval niet van af. We lijken ons niet te beseffen, dat dit gedrag contraproductief werkt. Het heeft een negatieve invloed op de prestaties en het haalt de kwaliteit onderuit.

Een ding is wel duidelijk! Het kunnen omgaan met emoties is voor velen een hele uitdaging. Geen grip hebben op emoties veroorzaakt nogal eens een boel ellende. De wijze waarop we reageren op onze emoties heeft direct gevolgen voor je gevoel. Je gevoel bepaalt je gedrag en je gedrag bepaalt je algeheel functioneren. Dus je emoties zijn niet alleen verantwoordelijk voor je eigen gevoel, maar door je gedrag ook voor je omgeving. Waar komen de emoties dan vandaan? Wat veroorzaakt het?

Tienduizenden prikkels krijgen we dagelijks te verwerken, zowel bewust als onbewust. Alles wat je zintuigen waarnemen wordt veelal ongefilterd in je brein verwerkt. Zie dat als input. De output is het resultaat van de verwerking en de waarde, die wordt toegekend aan de prikkels. Als de input vooral een negatieve lading heeft, dan zal de output hierdoor worden gevoed. Het is een chemische reactie, je hormonen, die dan je emoties aansturen. En als je hormonen eenmaal in actie komen, dan is er vaak al geen houden meer aan. Dus heb aandacht voor de input.

En dat begint bij jezelf! Hoe je met jezelf praat, welke woorden je gebruikt, wat je leest, hoe je met anderen communiceert en hoe je denkt, is bepalend voor je eigen gevoel. Dus als je veel woorden met een negatieve lading gebruikt en onvermogende informatie tot je neemt, dan zal je gevoel daar niet op een positieve manier op reageren. En natuurlijk doet ook je omgeving een duit in het zakje. Let daar goed op, want het heeft direct effect op je mentale maar ook je fysieke staat. Laat je gevoel en houding niet afhangen van het oordeel van een ander, maar heb vertrouwen in je eigen denken.

Meer aandacht voor jezelf is belangrijk en moet! Focus je op positieve zaken. Richt je op je goed willen voelen en durf gelukkig te zijn! Durf meer te genieten! Verberg je waardering, genegenheid en liefde voor jezelf en een ander niet. Als jij je goed voelt en happy bent, is het ook veel makkelijker om dat gevoel met anderen te delen. En dat moet je dan ook zeker niet nalaten! Als het eenvoudig is om haat en negativiteit openlijk te delen, dan moet het andersom toch ook kunnen?

Toon welgemeende interesse, wees menselijk en wees aardig. Elk teken van vriendelijkheid, hoe klein ook, is de moeite waard. Je doet jezelf en een ander er een groot plezier mee!

En in de huidige jachtige en soms onpersoonlijke maatschappij zul je daar zeker het verschil mee maken!

Het is aan jou!

#inspiratie #motivatie #aandacht #liefde #genegenheid #waardering #delen #positief #optimisme #mindset #doeslief #denken #happy #renewinspiration #renewmentalcoaching