Knuffelen voelt goed. Maar weet je, dat knuffelen ook goed is voor je gezondheid en welzijn.

Knuffelen is een geweldig medicijn! Het geeft energie door en geeft de ander een emotionele boost. Je hebt vier knuffels per dag nodig om te overleven, acht voor onderhoud en twaalf voor groei. Wetenschappers zeggen, dat knuffelen een soort van communicatie is, want het kan dingen zeggen waar je geen woorden voor hebt. En het mooiste aan een knuffel is, dat je er één kunt geven zonder er één te krijgen.

Volgens wetenschappelijke studies zijn er verrassende fysiologisch en psychologisch aspecten, die door knuffelen worden veroorzaakt:

1. Knuffelen beschermt je tegen stress en infecties

Volgens onderzoek van Carnegie Mellon University beschermen knuffels gestreste mensen tegen ziek worden. De resultaten toonden aan, dat hoe meer knuffels een persoon krijgt, hoe kleiner het risico is op infectie en ziekte veroorzaakt door stress. Dit suggereert, dat een arm om je heen krijgen, een omhelsing, een effectief middel kan zijn de schadelijke effecten van stress te verminderen.

2. Knuffels kunnen de bloeddruk verlagen

In een onderzoek werd “warm contact” gebruikt waarbij paren dicht bij elkaar zitten. Ze kregen de opdracht om handen vast te houden, met elkaar te praten over een gelukkige herinnering en vervolgens 20 seconden te knuffelen.

De studie wees uit, dat warm contact oxytocine bloedspiegels verhoogde bij zowel mannen als vrouwen. Maar alleen als ze ondersteunende partners hadden. De oxytocine was gerelateerd aan een verlaging van de bloeddruk.

Wanneer partners knuffelen, stijgt het oxytocinegehalte, en hoe hoger, hoe lager het stresshormoonniveau.

3. Knuffels verminderen de angst om te sterven

We weten allemaal dat we op een dag zullen sterven, maar deze kennis neemt de angst om te sterven niet weg. Een onderzoek toont aan dat knuffelen deze angst kan verlichten.

De studie betrof een onderzoeker, die deelnemers benaderde terwijl ze door een universiteitscampus liepen. Terwijl de vragenlijst werd overhandigd, raakte de onderzoeker het schouderblad van de deelnemer aan. Het resultaat toont aan, dat deelnemers die de korte aanraking kregen minder doodsangst rapporteerden.

“Onze bevindingen tonen aan dat zelfs het aanraken van een levenloos object – zoals een teddybeer – existentiële angsten kan kalmeren,” merkt hoofdonderzoeker Sander Koole van de Vrije Universiteit op.

4. Knuffelen verlaagt de hartslag

Volgens een studie van de School of Medicine aan de Universiteit van North Carolina-Chapel Hill bleek dat knuffels het hart verwarmen en het kunnen beschermen.

In het onderzoek werd aan 100 volwassenen met echtgenoten of langdurige partners verteld om handen vast te houden tijdens het bekijken van een aangename video van 10 minuten. Daarna werd hen gevraagd om 20 seconden te knuffelen.

De andere groep van 85 volwassenen rustte stil zonder hun partners. Toen werden alle deelnemers gevraagd naar een recente gebeurtenis die hen boos of gestrest maakte.

De resultaten laten zien dat de bloeddruk en hartslag stegen voor de 85 mensen zonder hun partners. Hun systolische (bovenste) meetwaarde sprong 24 punten en de hartslag steeg met 10 slagen per minuut.

“Hoe ouder je bent, hoe kwetsbaarder je fysiek bent, dus contact wordt steeds belangrijker voor een goede gezondheid,” zei Dr. Janice Kiecolt-Glaser.

5. Knuffels kunnen helpen bij het behandelen van slapeloosheid

Slaapgebrek kan ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken. Om slapeloosheid te helpen, werden studies gedaan om de slaapuren te verhogen. Een onderzoek wees uit dat slapen met gewogen dekens gunstig kan zijn.

De gewogen deken vormt zich naar het lichaam als een warme knuffel. Op zijn beurt reageert het lichaam alsof het fysiek contact ontvangt. Hiermee geven de hersenen serotonine af, waardoor het zenuwstelsel ontspant. Wanneer het zenuwstelsel ontspannen is, kan het lichaam in een meer rustgevende slaap vallen.

6. Knuffels kunnen je helpen af te vallen

Luister goed, vrouwen. Als je wilt afvallen, vertel je partner dan om je een knuffel te geven. Tenminste, dat is wat dit artikel zegt.

Misschien omdat vrouwen soms niet eten omdat we honger hebben, maar ook om emotionele redenen. Eten geeft oxytocine vrij, waardoor we plezier en ontspanning voelen. Dit helpt verklaren, waarom eten rustgevend en plezierig kan zijn. Het bootst dezelfde gevoelens van comfort na, die we krijgen van goede vrienden en familie.

Het verhogen van de hoeveelheid knuffels die we ontvangen, kan dus van invloed zijn op gewichtsverlies. Daarmee zullen we ook de hoeveelheid oxytocine in ons systeem verhogen en hunkeren naar voedsel verminderen.

7. Knuffels helpen je seksleven

Het onderzoek suggereert, dat knuffelen belangrijk is voor seksuele- en relatietevredenheid.

Dit is een tweedelige studie en gepubliceerd in de Archives of Sexual Behaviour. Ten eerste gebruikten de onderzoekers een online-enquête onder 335 personen en ten tweede een eenentwintig-daagse enquête onder 101 koppels.

Voor het online onderzoek meldden deelnemers dat ze ongeveer vijftien minuten na seks knuffelen.

Aan de andere kant werd paren in het tweede onderzoek vervolgens gevraagd om langer te knuffelen dan deze periode.

De studie concludeerde, dat koppels die meer knuffelden, zich meer tevreden voelden met hun seksleven en hun relatie. Bovendien bleef deze tevredenheid aanhouden zelfs drie maanden na de oorspronkelijke enquête.

Dit geeft aan dat knuffelen na seks de emotionele en seksuele band tussen een paar opnieuw bevestigt en sterker maakt.

Het belang van knuffelen is te groot om te negeren. Dus knuffel! Knuffel je geliefden, knuffel degenen, die ertoe doen, die het verdienen en die het nodig hebben. Gewoon doen!

Het is gratis!

(bron: Nomadrs)

#inspiratie #knuffel #emoties #gevoel #goedvoelen #medicijn #fysiek #ontspanning #gezondheid #warmte #genegenheid #waardering #gewoondoen #renewinspiration #renewmentalcoaching

Geverifieerd door MonsterInsights