Elke ochtend wakker worden en alweer uitkijken naar het moment van thuiskomen. Je werk kost je te veel energie. De goede en minder goede momenten wisselen elkaar in hoog tempo af, waarbij de mindere momenten duidelijk de overhand hebben. De weg naar je werk verloopt de ene ochtend soepeltjes en ontspannen, de andere dag lijk je jezelf echt naar kantoor te moeten slepen. Deze mindere dagen lijken zich steeds meer op te stapelen. Wat is nu werkelijk de reden? Is het structureel of even een tijdelijk dipje?

Om inzicht te krijgen welke redenen de oorzaak zijn, kun je je richten op de vijf pijlers van het Werkgeluk. Deze zijn gebaseerd op de Self-Determination Theory.  Deze theorie bepaalt onze tevredenheid over werk op drie behoeften, namelijk autonomie, verbondenheid en competentie. Wanneer er aan deze drie behoeften gehoor is gegeven, dan zijn mensen gemotiveerd, productief en gelukkig.

Pijler 1: Zingeving

Zingeving gaat over het uitstippelen van je eigen reis met als doel de werkbestemming te vinden waar je gelukkig van wordt. Dit doe je door te onderzoeken waar je talenten liggen en waar je elke dag je bed voor uitkomt.

Stel je hiervoor de volgende vragen:

 • Wie ben ik in termen van aard, aanleg en innerlijke motivatie?
 • Doe ik nu recht aan mijn werkelijke aard, aanleg en innerlijke motivatie?
 • Hoe groot is mijn ambitie om daar daadwerkelijk werk van te maken in termen van creativiteit, moed en vertrouwen?
 • Waar krijg ik nu echt energie van? Wie of wat kan me helpen succes te hebben?
 • Wat betekent dan dat succes voor mijzelf, voor mijn baan, voor mijn team, voor mijn werkgever?
 • Heb je het gevoel dat je werk ergens toe doet?

Pijler 2: Autonomie

Autonomie is de zelfbeschikking van het individu, waarbij vrijheid van handelen de standaard is. Wanneer je autonoom bent, handel je onafhankelijk van wat anderen van je vinden. Je doet de dingen vanuit een innerlijke drijfveer. Autonomie zorgt voor meer productiviteit, minder burn-out en een hoger geluksniveau.

De autonomie van medewerkers kun je op vier vlakken bepalen:

 • Taak: mag jezelf kiezen wat je wilt doen?
 • Techniek: hoe mag je je werk uitvoeren?
 • Team: met wie werk je het beste samen?
 • Tijd: Hoe mag jij je tijd indelen en waar wordt op afgerekend?

Pijler 3: Persoonlijke groei

Persoonlijke groei gaat over het ontwikkelen van je eigen strategie. Wat is het belang van je persoonlijke uitstraling? En hoe optimaliseer je je eigen “ik”? Ontdek welke vaardigheden je wilt ontwikkelen en welke uitdagingen je wilt aangaan. Waar liggen je interesses? Wat zijn jouw persoonlijke doelen? Waar haal je voldoening en energie uit?

Stel jezelf de volgende vragen:

 • Wat wil ik?
 • Wat kan ik?
 • Wat wil de organisatie?
 • Wat ga ik doen?

Kijk hierbij naar je passie, ambitie, vaardigheden en functie.

Pijler 4: Vitaliteit

Vitaliteit is het samenspel tussen je energie, motivatie en veerkracht en hoe je deze in het dagelijkse leven met elkaar verbindt.  Het is ook het vermogen om jezelf fysiek, mentaal, emotioneel en spiritueel te ontwikkelen. Vitaliteit heeft betrekking op zowel je mentale als fysieke systeem. Beide zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Om in het dagelijkse leven, zowel privé als zakelijk, succesvol en gelukkig te zijn, is een goede balans tussen al deze aspecten onontbeerlijk. 

Beantwoord de volgende vragen eerlijk voor jezelf:

 • Heb jij invloed op je eigen leven? Hoe staat het met de controle en balans?
 • Sport en beweeg je voldoende? Dagelijks, soort en duur?
 • Is je voeding gevarieerd en afgewogen?
 • Krijg je voldoende slaap/rust? Hoe is de kwaliteit van slaap en de duur?
 • Levert het werk voldoende motivatie en waardering op?
 • Is er sprake van een gezonde balans tussen gezin, relaties en woonomgeving? En hoeveel energie kost dit?
 • Hoeveel tijd besteed je aan ontspanning en recreatie?

Pijler 5: Relaties

Verbinding met andere mensen en collega’s is een belangrijke voorwaarde voor werkgeluk. Wanneer je een fijne relatie hebt met je collega’s, je gemotiveerd en gewaardeerd voelt, zal dit bijdragen aan je werkgeluk en gezondheid.

Positieve relaties, op en buiten het werk, worden gekenmerkt door emotionele draagkracht, veerkracht en openheid. Positieve relaties hebben niet alleen een goede invloed op de lichamelijke gezondheid, maar hebben ook een belangrijk effect op de prestaties binnen organisaties.

 • Doe je elke dag iets positiefs voor een ander?
 • Toon je persoonlijke interesse in je collega’s?
 • Vertel je een ander waar deze sterk in is (feedbackward)?
 • Bespreek je hoe je elkaars kwaliteiten nog beter kunt benutten (feedforward)?
 • Delen je regelmatig positieve momenten?
 • Heb je regelmatig plezier met elkaar en draagt dit bij aan een prettige werksfeer?

Als je al deze vragen positief kunt beantwoorden, dan mag werkgeluk voor jou geen probleem zijn! Als je veel vragen niet voldoende kunt beantwoorden of zelfs negatief, dan is het misschien tijd om na te gaan denken over de toekomst. Dit kan betrekking hebben op de invulling van je huidige functie, je werkomgeving en je ontwikkelingsmogelijkheden. En misschien is een carrière switch een betere optie.

Hoe pak je dit nu aan? Waar moet je beginnen? En hoe maak je nu eindelijk de juiste keuzes?

De opleiding Werkgeluk en het programma Gewoon Doen op de werkvloer zijn bij uitstek geschikt om de juiste antwoorden te vinden.

Ben je benieuwd wat wij voor jou of jouw organisatie kunnen betekenen, neem dan snel contact met ons op. Wij vertellen je graag over de mogelijkheden die wij je kunnen bieden, ook nodigen we je graag uit om een keer een seminar of informatiebijeenkomst van ons te bezoeken.

#inspiratie #motivatie #betrokkenheid #bevlogenheid #verbondenheid #competentie #vaardigheden #talent #kwaliteit #passie #ambities #succes #geluk #werkgeluk #coaching #PROMEG #RENEWMentalCoaching

Geverifieerd door MonsterInsights