Ben jij een twijfelaar? Misschien? Wie weet? Soms wel, soms niet!

Niet weten wat je moet doen of moet denken is het begin van twijfel. Je onzekerheid slaat toe, je aarzelt, je begint te dubben en je blijft om de hete brei heen draaien.

Je bent zeker van jezelf en je straalt vertrouwen uit en dan plotseling twijfel. Wat is er aan de hand? Wat denk ik nu eigenlijk? Wat voel ik? Allerlei scenario’s schieten door je hoofd en dan in één keer is het stil. Je hoofd lijkt ineens leeg. Denken lijkt even niet meer te gaan. En dan langzaam komt je gedachten stroom weer op gang en je probeert  je zekerheid weer te herpakken.

Je denken heeft een eigen willetje!

Als je iets al langere tijd bezighoudt, je dwars zit of je interesse heeft, dan maak je op basis van gebeurtenissen en herinneringen een eigen verhaal. Je eigen waarheid. Alle bijhorende emoties geven dan nog extra kleur aan het totale plaatje. Elk nieuw moment, ontmoeting, reactie of bericht maakt het verhaal nog geloofwaardiger. Elke rustige gelegenheid benut ons denken, om details aan het geheel toe te voegen, waarbij ons brein nogal eens vooringenomen te werk gaat. Iedere herinnering wordt keer op keer iets aangepast en liefst mooier gemaakt. Je creëert een ideaal beeld van je eigen verwachtingen. Je eigen droom!

Maar als die droom nu gewoon een droom blijft? Of als die droom eigenlijk helemaal geen droom is, maar een teleurstelling?

Twijfel ontstaat niet vanzelf, maar creëren we zelf!

Door in je denken te blijven hangen en je niet uit te spreken, loopt je hoofd langzaam maar zeker vol. En je droom, het mooie positieve plaatje, krijgt keer op keer een klein tikkie door niet ingevulde verwachtingen. Je wilt iets heel graag en je gaat ervoor, maar de realiteit van alle dag is keihard. Je droom spat uiteen! De twijfel slaat toe!

En dan zit je daar alleen op de bank of je ligt te woelen in je bed en alle scenario’s, alle gebeurtenissen, alle momenten maken zich weer meester van je gedachten. Ben ik nu gek? Zie ik het dan allemaal anders? Wat begrijp ik dan niet? Wat wil ik nu eigenlijk? Wat wil een ander? Je optimisme slaat langzaam om in onzekerheid. Het piekeren is begonnen. Je hebt dromen en verwachtingen te over, maar je wilt niet keer op keer teleurgesteld worden. De angst om elke keer de confrontatie met een ander en met jezelf aan te gaan, wordt een steeds grotere belemmering. Je durft je dromen en verwachtingen niet meer uit te spreken, want wat zal je omgeving er wel niet van vinden. Het opkroppen van je gedachten en frustraties begint serieuze vormen aan te nemen.

Je twijfels en onzekerheid bespreken met iemand, die je vertrouwt, is wel de beste oplossing. Het lucht vaak op en geeft ruimte voor nieuwe impulsen. Het draait hierbij niet om te oordelen over goed of fout, maar om het verkrijgen van nieuwe inzichten. Het gaat om het verlaten van een ingeslagen route. Het gaat om het loslaten van de belemmerende gedachten.

Dat loslaten is trouwens niet zo eenvoudig! Je kunt alle herinneringen en gekoppelde emoties niet zomaar even deleten. Er bestaat in ons brein geen prullenbak. Het beste is afstand nemen van wat je parten speelt en nieuwe wegen inslaan.

En dan na enige tijd wordt je verrast! Je denken wordt compleet onverwachts wakker geschud. Een simpele ontmoeting, een gesprek, een berichtje, onverwachte interesse schudden je gedachten weer eens flink door elkaar. De twijfel komt spontaan weer om de hoek kijken. Geleerd uit het verleden laat je je echter nu niet door de onzekerheid overmannen. Het is wat het is!  Gesterkt door je ervaringen durf je weer het initiatief te nemen, maar wel met een andere blik en intentie.

Er is echter één ding, dat heel moeilijk in bedwang te houden is. Je gevoel! Nu wordt je gevoel voor het allergrootste deel gevoed door je denken en je emoties, dus zou je het onder controle moeten kunnen houden. De praktijk blijkt echter veelal weerbarstiger!

Je gevoel kleurt je verwachtingen en dat kan best verwarrend werken. Zeker als je op basis van nieuwe positieve prikkels een bepaalde verwachting hebt, kan de realiteit toch zomaar anders uitpakken. Je gevoel reageert sneller als je denken en dat is waar de twijfel ontstaat. Daarentegen is je gevoel wel een geweldig instrument, dat niet liegt. Het voelt feilloos een situatie aan. Het gevoel vertelt je in een split-second hoe een ander zich voelt. Je intuïtie helpt flink mee. Eén blik is vaak al voldoende, zeker als je diegene beter kent. De lichaamstaal en de ogen verklappen bijna alles. En toch is ook dat onzeker!

Wat is nu de reden, dat de verwachting en de realiteit niet overeenkomen. Waarom is de situatie plots anders? Waarom voelt en gedraagt iemand zich ineens toch onverwacht anders? Redenen genoeg om te bedenken, maar tegelijk ook ongrijpbaar! Vragen is de oplossing, alleen het verleden houd je tegen. Je ontwijkt de confrontatie, want het is maar je eigen ondoorgrondelijke gevoel.

En dan zit je weer alleen op de bank! Je gedachten schieten van links naar rechts door je hoofd. De twijfel steekt weer de kop op! Weer die onzekerheid! Rust in je hoofd is ver te zoeken! Je vertrouwt je gevoel en de feiten zijn duidelijk, maar toch weer al die vragen. Had ik maar!

Als je deze zin leest, hoop ik dat je bovenstaande tekst goed hebt gelezen. Kon je het volgen? Het zit vol verwachtingen, vragen, twijfels en onzekerheden. Beetje van de hak op de tak en van links naar rechts. Een beetje zoals het bij velen van ons in het hoofd eraan toegaat. En een ieder zal het op z’n geheel eigen wijze interpreteren. Ieder z’n eigen perceptie. Voor de één een ver van mijn bed show en voor een ander misschien wel heel herkenbaar.

Of het nu privé, werk, relatie of aan je gezondheid gerelateerd is, overal komen we het tegen. De twijfel en onzekerheid kosten je wel heel veel energie. Je wilt eigenlijk niet laten zien hoe je je werkelijk voelt, dus je laat ander gedrag zien. Je wilt je gevoel het liefst wegstoppen. Je gedrag wordt echter gevoed door je denken en je emoties, dus je bovenkamer draait op volle toeren. Wel, niet, wel, niet! Elke externe prikkel werkt bijna verlammend en je vechten-vluchten-bevriezen respons staat op scherp. Hier kan je denken niet tegen op! En daarbij fungeert je lichaam als spiegel en toont je twijfel, aarzeling, besluiteloosheid en onzekerheid. Je bent niet jezelf! Alleen niet iedereen ziet het, een enkeling wel.

Wil je rust in je hoofd? Wil je niet alles opkroppen? Wil je kunnen omgaan met de twijfels en onzekerheden in het leven? Wil je jezelf zijn? Durf dan open te zijn over wat je parten speelt. Durf een ander in vertrouwen te nemen. Wees vooral eerlijk tegen jezelf en wees dat ook naar een ander toe. Blijf niet hangen in oude gewoontes en patronen. Houd niet vast aan mensen en zaken, die je energie kosten. Neem afscheid van personen, die niet vol voor je gaan, je niet zonder voorbehoud steunen en die je geen 100% vertrouwen schenken. Verander je denken. En durf vooral je intuïtie en gevoel te volgen!

In jezelf blijven geloven is de sleutel. Vind je dat moeilijk? Weet dat er altijd wel iemand is, die wel in je gelooft. Stop met twijfelen en omarm je onzekerheid.

Wees lief voor jezelf! Je bent het waard!

#inspiratie #motivatie #twijfelen #onzekerheid #denken #gedachten #gevoel #emotie #onrust #ondoorgrondelijk #intuïtie #schommelen #vertrouwen #geloofinjezelf #renewinspiration #renewmentalcoaching

Geverifieerd door MonsterInsights