Het houdt me al enige tijd bezig! Zeker in deze maanden komt het regelmatig in het nieuws en in mijn gedachten voorbij.

Ik kan heel goed alleen zijn, al van jongs af aan. Waarschijnlijk was mijn thuissituatie daar ook wel debet aan. Ik wist niet beter en ik leerde ermee omgaan. Daar had ik in de latere jaren ook wel veel baat bij. Zelfstandig en alleen werken leverden geen problemen op. De ruimte, die ik kreeg om alleen te werken en eigen initiatieven te nemen, vond ik geweldig. Tegelijkertijd was ik ook wel een teamspeler. Samenwerken en met z’n allen resultaten neerzetten. De gezelligheid! Het samen vieren!

En toch kende ik ook de nodige momenten van me alleen voelen. Eenzaam zijn! Geen begrip voor wat mij bezighield. Wat ik graag wilde! Laat staan wat ik uit het leven zou willen halen. Niemand, die zich daar ook maar enigszins druk over leek te maken. Niemand die in de gaten had, dat ik me soms eenzaam voelde! Niet gehoord! Niet begrepen!

Tegenwoordig kan ik er heel goed mee omgaan en ben me bewust van de gedachten en emoties, die bepaalde gevoelens oproepen. Ik vind het zelfs heel prettig om op sommige momenten gewoon alleen te zijn. Tijd voor mezelf! Alleen met mijn denken, gedachten, emoties en gevoel. Tijdens mijn hardlooprondjes door het bos, ben ik niet alleen maar alleen, maar voel me dan soms ook best alleen. En dat is ook niet erg, want het is signaal van mijn lichaam. Een waarschuwing, dat ik meer aandacht voor mezelf moet hebben. Een waarschuwing dat de balans enigszins verstoord is. Het is een mooie aanleiding om mezelf vragen te gaan stellen: Wat is er aan de hand? Waarom voel ik dit? Wat is de oorzaak? Wat wil ik nu eigenlijk? Wat ga ik eraan doen?

Als ik nu naar de situatie in de wereld kijk en dichterbij in ons eigen kikkerlandje, dan valt me op hoeveel aandacht er ineens is voor dit thema. Er worden naast de medische zorg, ook ongelooflijk veel initiatieven ontplooit om mensen uit de eenzaamheid te halen. En dat is heel mooi! Maar laten we eerlijk zijn! Het is geen nieuw probleem, want het is al jaren een groot aandachtspunt van veel organisaties. Ongeveer een kleine dertig procent van de bevolking heeft via onderzoeken aangegeven, in meer of mindere mate, zich regelmatig eenzaam te voelen. Velen weten niet hoe ermee om te gaan!

Het stilleggen van het sociale leven door het Corona virus, is op dit moment, steeds meer de oorzaak dat mensen in een isolement komen. De eenzaamheid zal alleen maar toe nemen!

Veel mensen komen hun huis niet meer uit, ouderen worden gedwongen de dagen alleen door te brengen en degenen die thuiswerken missen ineens hun werkomgeving en collega’s. De mensen in de zorg, de politie, transportsector en supermarkten draaien veelal vele extra uren en de vrije tijd is dan ook beperkt. Het contact met de buitenwereld vermindert zienderogen. De belangrijke sociale contacten beperken zich tot een minimum. Je bent meer en meer op jezelf aangewezen. Het alleen zijn neemt toe. Het gevoel van eenzaamheid waarschijnlijk ook!

Ben je dan eigenlijk wel alleen? Veel mensen hebben dagelijks hun partner vrienden of gezin om zich heen, dus aanspraak genoeg. Er zijn voldoende communicatiemiddelen om met iedereen in het land in contact te blijven. Dus alleen? Je kunt je wel alleen voelen! Het is eenzaamheid en dat is iets heel anders dan alleen zijn.

Ouderen in een verzorgingstehuis, die maar één keer in de week bezoek krijgen en verder weinig tot geen sociale contacten hebben, die zijn eenzaam. Mensen met een druk sociaal leven en uiterlijk gelukkig lijken, kunnen zich echter ook eenzaam voelen. Alleen zijn en alleen voelen zijn twee totaal verschillende dingen. Je kunt nog zoveel nieuwe vrienden maken, maar dat leidt niet altijd tot het verminderen van de eenzaamheid.

Wie kent niet het gevoel tijdens een gezellig feestje met vrienden, waar je je op dat moment helemaal niet op je plek voelt. Je kunt super sociaal zijn en toch alleen voelen. Je kan veel vrienden hebben, maar als het niet de juiste vrienden zijn, voel je toch een leegte. Je staat er verloren bij en je voelt je alleen. Waar komt dit gevoel vandaan? Maar ook binnen relaties en huwelijken komt het regelmatig voor, dat één van de partners zich alleen voelt. Ze voelen zich vaak niet gezien, gehoord en begrepen. Het veroorzaakt een onrustig en ongemakkelijk gevoel, waarbij de angst om verlaten te worden steeds groter wordt, als de oorzaak niet wordt getackeld. Stress, hoge bloeddruk en slecht slapen zijn meestal de gevolgen en die dragen niet bij aan een goede relatie. Het alleen voelen wordt er veelal door versterkt.

Wat is dan de oorzaak van het alleen voelen? Het eenzaam zijn? Het is een gevoel van niet verbonden voelen met anderen, dat je diep van binnen hebt. Je kan omringd zijn door leuke, lieve mensen, maar toch het gevoel hebben dat je alleen bent. Je voelt een pijn! Het is niet direct een fysieke pijn, maar een sociale pijn, die wel dezelfde negatieve effecten heeft op je lichaam. Het zijn je gedachten, die het gevoel veroorzaken, gestuurd door je emoties en overtuigingen. En vooral op de momenten, dat je alleen bent en niemand zich om je lijkt bekommeren, gaat je denken met je aan de haal. Je bent eigenlijk niet alleen, maar je voelt het wel zo!

Als een relatie verbondenheid mist, zal je merken dat de andere persoon je niet echt kent. Je alleen voelen is nauw verbonden met de emotie verdriet. Dat betekent ook, dat het toevoegen van nieuwe vrienden en contacten niets oplost, misschien tijdelijk, maar niet op de lange termijn. De emotie zit van binnen en dat is waar je aan zult moeten werken. Bij verbondenheid gaat het om de relatie tussen twee mensen en waarbij het vooral gaat om begrip en zorgzaamheid.

En wat is dan de rol van social media? Het gemak en de snelheid, waarmee we nieuwe vrienden toevoegen is enorm. Honderden vrienden is geen uitzondering en het krijgen van likes geeft het idee van erbij horen. Digitale wel te verstaan. De waarde ervan kun je in veel gevallen verwaarlozen. Het geeft echter wel het gevoel van verbondenheid. Voelen we ons hierdoor dan minder vaak alleen?  Uit onderzoek blijkt, dat het wel een gevoel geeft met veel mensen te zijn, maar het haalt het gevoel van alleen voelen niet weg. Integendeel! Het draagt zelfs vaak bij aan een groter gevoel van eenzaamheid, want geen likes of deelacties van je posts heeft direct een negatieve uitwerking. Als goede vrienden je berichten en verhalen ineens niet meer volgen, ga je jezelf afvragen waarom ze het niet meer leuk vinden. Het gevoel geen aandacht meer te krijgen, versterkt het alleen voelen.

Wat kunnen we dan doen aan het alleen voelen?

  • Leer te begrijpen waar je gevoel van eenzaamheid vandaan komt. Stel je regelmatig de volgende vragen: Op welke momenten voel je je eenzaam? Welke gedachten spelen dan een rol? Wat verwacht ik van mijn vrienden en relaties? Hoe zie je eigenlijk je leven voor je?
  • Praat erover en stel jezelf open. Vertel een goede vriend of vriendin, dat je je soms eenzaam voelt. De mensen, die echt om je geven zullen hun best doen om je beter en verbonden te laten voelen. Ze zullen begrip hebben voor je situatie en meer naar je omkijken.
  • Ga je passie volgen? Deel ze met gelijkgestemden. Of het nu een hobby is of sport, als je je passie met mensen kan delen geeft dat een goed gevoel.
  • Ga eens wat minder op social media kijken hoe mooi de wereld is, maar ga er zelf eens op uit. Ontdek zelf de leuke dingen, die je omgeving te bieden heeft. Ga wandelen, winkelen, uit eten, naar een concert en ontmoet nieuwe mensen.
  • Je kunt social media wel gebruiken om nieuwe contacten te leggen of oude relaties weer nieuw leven in te blazen. Alleen een berichtje liken of stories op facebook of Instagram bekijken zal weinig bijdragen. Reageer eens op een post of een story en verras een ander met je reactie. Er kan zomaar een gesprek uit volgen. Of post zelf leuke berichtjes of voeg een verhaal aan je storyline toe en kijk wie je intensief volgt. Deze persoon kan dezelfde interesses hebben als jou. Verbind echter geen al te grote waarde aan de frequentie waarop iemand je volgt, want sommigen swipen alleen uit gewoonte. Stuur een berichtje als je meer wilt weten over de interesse van de volger.
  • Ga op zoek naar vrienden van vroeger, waar je een goede klik mee had. Misschien kun je de relatie weer nieuw leven inblazen. Afspreken voor een kopje koffie en oude koeien uit de sloot halen kan het goede gevoel weer boven water halen.
  • Vrijwilligerswerk of gewoon (oude) mensen in de buurt helpen, is ook een geweldige mogelijkheid om je eenzaamheid te verdrijven. Het hoeven geen hoogdravende gesprekken of bezigheden te zijn, maar het zijn vaak de kleine simpele dingetjes, die je weer opgang helpen. Je een gevoel van verbondenheid geven.
  • Blijf wel je eigen leven leiden! Laat je eenzaamheid niet de reden zijn, om niets meer te ondernemen. Je kunt namelijk ook goed alleen dingen doen. Ga naar de bioscoop, theater, sportwedstrijd of ga gewoon winkelen. Wie weet wie je tegenkomt? Hoe eng het ook is. Als je het niet doet blijf je in een vicieuze cirkel zitten en wordt de drempel om dingen te ondernemen steeds hoger.

Je eenzaam voelen kan grote gevolgen hebben voor je gezondheid. Het kan leiden tot bijvoorbeeld stress of zelfs een depressie. Als je merkt dat de eenzaamheid je leven zo erg beïnvloedt en je geen idee hebt hoe je eruit moet komen, dan is het aan te raden om professionele hulp te zoeken.

En misschien wel het allerbelangrijkst: begrijp dat het niet om de hoeveelheid vrienden gaat, die je hebt, maar hoe hecht de relaties zijn. Richt je op de mensen, die werkelijk voor je klaar staan. Echt om je geven en voor je zorgen. Degenen die echt moeite voor je doen en interesse tonen. Het zijn de mensen die er echt toe doen.

Je soms alleen voelen is niet erg, laat het alleen geen eenzaamheid worden. En het allerbelangrijkste is: vergeet niet te genieten van alle goede en mooie momenten! Ook als je alleen bent!

En let ook goed op de mensen in je omgeving, mensen die je liefhebt, die je dierbaar zijn, want eenzaamheid verbergt zich vaak achter een lach en een vorm van zekerheid. Sterk van buiten, maar ongelooflijk leeg van binnen. Zeker in deze maanden is wat extra aandacht keihard nodig!

#inspiratie #motivatie #gedachten #emoties #gevoel #onzekerheid #eenzaamheid #zelfvertrouwen #balans #mindset #begrip #verbinding #renewinspiration #renewmentalcoaching