Weet je wat ik tegenwoordig mis! Passie! Beleving! Het persoonlijke verhaal!

Of het je werk, opleiding, vrije tijd, sport of gewoon het leven betreft. Alles voltrekt zich in één tempo. Geen boeiende en enthousiaste verhalen. Weinig tot geen inspiratie of motivatie.

Waarom? Waarom doe je wat je dagelijks doet? Wat beweegt je? Een vraag die ik regelmatig stel? Aan mezelf, maar vooral aan anderen. Zeker als het mijn werk betreft als coach, zijn dit starters. Eye-openers! Veel gehoord antwoord. Ja, weet ik eigenlijk niet. Zomaar! Vind het wel leuk! Nooit echt over nagedacht! Gewoon omdat ik het wel goed vind zo! Doet iedereen toch? Is toch normaal?

Laatst sprak ik een eind twintiger, die een beetje vast zat. Zowel privé als zakelijk. Ik stelde hem dezelfde vragen. Antwoorden dito. Een aantal vragen en antwoorden verder vroeg ik hoe hij zich werkelijk voelde. Wat mijn vragen en zijn antwoorden bij hem teweeg brachten. Hij voelde zich bezwaard en enige vorm van schaamte speelde ook op. Hij ging verder.

Ik ben naar de universiteit geweest, heb mijn master binnen en…! Ik ben toch niet dom! Nee, wie beweert dat? Geen antwoord…..Wat is je passie? Waar wordt jij nu echt warm van? Het duurde even, maar toen kwam het hele verhaal eruit. Altijd teveel geluisterd naar wat anderen vonden en wilden. Teveel meegehobbeld met de maatschappij. Geen lef om z’n eigen weg te volgen. Om alleen te staan. Wat zouden die anderen er wel niet van vinden? Misschien willen die anderen niet, dat je verandert. Ze hebben misschien wel dezelfde gedachten als jou. Hebben ook niet de moed hun eigen weg te volgen. Durven zich ook niet uit te spreken. Mijden de discussie. Bang voor verandering.

En nu, als je dit aandachtig leest, zul je denken wat een onzin. Dat valt toch best mee! Oh ja? Verdiep je dan eens in de cijfers over psychische en mentale problemen alleen al onder de Nederlanders bevolking en de onderliggende oorzaken. Feiten liegen niet! Je erin verdiepen. Waarom? Waarom er energie in steken? Word ik zo moe van! Je ogen er voor sluiten is zoveel makkelijker. Laten we geen moeilijke vragen stellen a.u.b.!

Ik ben ook regelmatig moe, was een reactie van mijn gesprekspartner. Hoe komt dat dan volgens jou? Als je constant dingen doet, die je energie kosten in plaats van opleveren, dan snap ik die moeheid wel. Alleen je denken eraan, al die energie slurpende gedachten, vreten alle brandstof op. Je bent vaak bezig alle indrukken van een dag, alle reacties en meningen van anderen, al je eigen gedachten in één lijn te brengen. Dat doe je dan op rustige momenten als je alleen bent. Je probeert op je eigen manier orde in de wanorde te scheppen. Je blijft vullen, maar voert niets af. Je spreekt je niet uit! Je bijkomende emoties krop je op. Eigenlijk wil je rust, maar die gedachten blijven maar komen. En je gevoel doet ook nog een duit in het zakje. De volgende dag is niet anders.

Ja, dat herken ik wel! Mijn gesprekspartner ontwaakte uit zijn denken. Ik word er zo onzeker van. Maar onzekerheid is toch juist zo mooi! Ik mis zelfvertrouwen. Daar kunnen we aan werken! En nu? Zet je eigen verhaal op papier en wees kritisch op jezelf. Achterhaal wat je beweegt. Wat wil je? Wat is nu werkelijk je passie? Dat is je vertrekpunt. Daar zit je zelfvertrouwen, het geloof in je eigen kunnen. En dan mag je je best onzeker voelen. Maar wat bedoel je dan met een verhaal? Ja, iedereen heeft een verhaal. Durf je verhaal te delen. Laat zien waar jij voor staat. Wat je beweegt! Waar je vandaan komt!

Anderen zullen er altijd een mening over hebben. Laat ze! Ze weten niet beter. Stel jezelf de juiste vragen en creëer je eigen leven. Er zijn duizenden redenen om iets niet te doen, maar alles draait om die ene reden het wel te doen. Dus….! Mijn gesprekspartner keek een beetje moeilijk. Al mijn gesprekken met vrienden gaan over hetzelfde. Geld, werk, vrouwen, mannen, feestjes, drank, sex, de wereld en anderen. Alleen mededelingen, weinig zinvolle gesprekken en geen diepgang. Precies! En jij gaat het verschil maken.

Toon je passie. Toon je beleving. Inspireer en deel je verhaal. Verhalen over jezelf? Laat zien wat voor een boeiend persoon je bent. Niet iedereen zal het accepteren, maar dat is niet jouw probleem. Je hebt verdorie een heel leven voor je! Nog 10, 20, 30… 50 jaar op z’n minst. Hoe ga je die in hemelsnaam doorkomen! Door constant naar anderen te luisteren. Naar diegenen, die het leven zogenaamd “wel” leuk vinden. Het “wel” best vinden! Kom op zeg! Kom in beweging en ga ervoor! Hoe wil jij later op je leven terugkijken? Stel jezelf niet teleur!

Oké, ga ik doen. Maar het is niet makkelijk! Les 1: haal “niet” uit je systeem. Ik wil het niet meer horen. Denk in oplossingen. Je passie kent geen “nee”, geen “niet”. Niks is makkelijk, niets is gratis. Je moet er wel voor durven gaan en doorzetten. Kijk wat er allemaal wel mogelijk is. Het betekent de wil hebben om te veranderen en keuzes te maken. Durf het, doe het! Volg je passie en je gevoel!

En wat heeft dit gesprek je opgeleverd? Ik weet het niet, weet niet wat ik moet denken. Oh sorry! Les 1! Mooi! Je hebt er in ieder geval iets van opgestoken. Je bent snel van begrip.

Heb geduld, hou het simpel en ga door! Het is een constant proces van afleren en nieuwe dingen leren. Kost tijd, dus benut het wijs. Doe het stap voor stap en laat je niet van je pad afbrengen. Wees een voorbeeld! Je kunt het! Je bent het waard! En mijn gesprekspartner ging vol verbazing en verwondering op zoek naar zijn verhaal. Zijn passie! Simpel? Ja, maar zeker niet eenvoudig!

Resumé: Verandering kost tijd en energie. Vraag je wel af wie je wilt veranderen. Degene die je diep van binnen echt bent of degene die de buitenwereld graag wil zien. Onthoud dat je een unieke persoonlijkheid bent, met unieke talenten en unieke kwaliteiten. Je bent een persoon die er zijn mag. Leer anders te denken, durf anders te zijn, wees vooral eerlijk tegen jezelf, denk in oplossingen en gebruik je eigen gezonde verstand. De toekomst ben jij, maar je moet wel zelf in beweging komen. Maak het verschil! Enthousiasmeer en motiveer door jezelf te zijn! Gewoon doen!

#inspiratie #motivatie #passie #beleving #denken #gedachten #gevoel #emoties #goedvoelen #toekomst #verhaal #doorzettingsvermogen #durf #geduld #gewoondoen #renewinspiration #renewmentalcoaching

Geverifieerd door MonsterInsights