Een reactie van Diederik Gommers in het AD over alle consternatie en onduidelijkheden over de corona ontwikkelingen in de afgelopen maanden.
‘Natuurlijk maken we ons zorgen, maar we moeten geen angst zaaien!’ Voorzitter Diederik Gommers van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC) doet vandaag een poging meer uitleg te geven over corona, om zo de Nederlanders achter het beleid te krijgen. ,,Van bang maken en nog meer maatregelen nemen, zetten de mensen alleen maar de hakken harder in het zand”, legt hij uit aan ad.nl.

Een helder en duidelijk pleidooi om eens goed na te denken over onze wijze van communiceren en denken. Ons eigen denken welteverstaan! Je kunt blijven communiceren en informatie delen en verwachten dat iedereen het begrijpt, maar dan ga je toch aan een aantal essentiële zaken voorbij. Is je boodschap duidelijk? Is je boodschap éénduidig? Is je boodschap voor iedereen te begrijpen?

Elk individu is uniek. Het zijn je genen, je opvoeding, je beïnvloeding, je opleiding, je omgeving (het milieu en cultuur), die bepalen hoe je informatie tot je neemt en hoe je je eigen waarheid creëert.

Met wet- en regelgeving, richtlijnen en maatregelen worden er kaders geschapen, waarin we dan met z’n allen moeten kunnen acteren. In de afgelopen maanden hebben we wat dat betreft een stortvloed aan regeltjes te verwerken gekregen.

Eén ding waar naar mijn mening te snel aan voorbij wordt gegaan, zijn onze emoties. Dat is waar Diederik Gommers ook aan refereert. Angst!

Onze emoties zijn er niet voor niets! Ze helpen ons met overleven, met beschermen en met communiceren. Ze zijn medeverantwoordelijk voor wat we voelen. Hoe we ons voelen! Maar kunnen we dan allemaal even goed met deze emoties omgaan? Verwacht niet dat iedereen op het gelijke level zit! De corona maanden hebben er bij velen op mentaal vlak behoorlijk ingehakt en laten links en rechts diepe sporen na. Dit heeft direct invloed op ons welbevinden en gezondheid, maar ook hoe we ons gaan gedragen. Niet iedereen heeft dezelfde veerkracht en weerbaarheid. Het lichaam wil meestal wel, maar ons mentale systeem houdt velen vaak tegen. Is het dan echt een corona probleem?

Voor de corona uitbraak waren er ongeveer 3 miljoen Nederlanders met psychische problemen en stoornissen in meer of mindere mate. Dit is ongeveer 30% van de werkende bevolking en een kleine 15% van de Nederlandse bevolking. En deze cijfers zijn zeker niet gedaald! Natuurlijk kun je je ogen ervoor sluiten en het allemaal niet zo serieus nemen, maar we hebben er allemaal wel eens mee te maken.

We staan echt niet allemaal even sterk in onze schoenen en daarnaast biedt je privé situatie en leefomgeving ook voldoende uitdagingen. Onze emoties worden hierdoor vaak flink op de proef gesteld. Kun je daar dan ook op een juiste manier mee omgaan?

Als je het nieuws volgt en de reacties van je omgeving in je opneemt, blijkt dat menigeen het als een zware last ervaart. De emoties staan onder druk. Ervoor uitkomen, dat we angstig zijn, verdriet hebben of ons misschien wel schamen voor onze situatie, dat doe we liever niet. Je wilt toch niet als watje of slappeling te boek staan. Dus kroppen we onze emoties maar op!
Probeer tijdens een gezellige verjaardag, een avondje in het café of tijdens een overleg met collega’s maar eens een gesprek over wat je bezighoudt en wat je voelt te beginnen. Over mijn emoties en gevoelens praten? Doe eens normaal! Ben toch niet gek? Angst? Schaamte?

De hakken in het zand….! Dat is waar de heer Gommers het ook over heeft. Je blootgeven, dat is niet iets wat je zomaar doet.

Als je mensen mee wilt krijgen, is aandacht en begrip voor de individuele situatie nodig. Druk of dwang werkt vaak maar tijdelijk. Mensen staan emotioneel op scherp in deze tijden. De response om te vechten, vluchten en verlammen draait op volle toeren. Het reptielenbrein maakt overuren en helaas kun je dit niet uitzetten. Dat denk je misschien wel, maar helaas is ons denken niet zo ontwikkeld als menigeen doet voorkomen.

Natuurlijk zijn de richtlijnen en maatregelen vanuit de Overheid nodig om het coronavirus onder controle te krijgen, maar met straffen en veroordelen bereik je vaak niet het resultaat dat je voor ogen hebt. Mensen moeten ander gedrag gaan vertonen, maar er is veel te weinig aandacht voor wat dat gedrag veroorzaakt. Je emoties, het gevoel, je overtuigingen en het denken bepalen uiteindelijk hoe we ons gedragen. Het algehele functioneren staat zwaar onder druk, maar we hebben geen oog voor de oorzaken. We richten ons op de gevolgen, plakken pleisters, nemen paracetamol, delen boetes uit, verbieden en straffen.

Voorkomen is altijd beter dan genezen! Het is uiteindelijk duurzamer en goedkoper. Laten we stoppen met denken in problemen, maar gaan denken in oplossingen. Laten we bewustzijn creëren en mensen meenemen in het eerlijke verhaal. Laten we ons ervan bewust zijn, dat ons brein een grote fabriek is. Alles wat we erin stoppen, zijn de bouwstenen voor wat er uitkomt. Alle dagelijkse prikkels zijn de basis ingrediënten van ons gedrag. Laten we stoppen met onze kop in het zand te steken of ons hoofd te verbergen achter een masker van onnozelheid. Laten we stoppen met het zaaien van angst en haat. Want welk resultaat wil je realiseren? We leven toch niet meer in de oudheid of middeleeuwen.

Heb eens wat meer oog voor de medemens, voor het individu, zonder te oordelen en te veroordelen, voordat je echte verhaal kent. Stop eens met dat individuele en egoïstische gedrag en toon eens wat meer begrip voor wat anderen bezighoudt. Veroordeel niet direct het gedrag, maar ga eens op zoek naar welke onderliggende emoties, gevoelens en denken eraan ten grondslag liggen.

Is het dan nu daar de juiste tijd voor? Als het nu niet de juiste tijd is, wanneer wel?

Gebruik je gezonde verstand en heb niet alleen aandacht voor je eigen gezondheid, maar heb ook respect voor de gezondheid van anderen.

En natuurlijk mag je je zorgen maken, zoals Diederik Gommers zegt, maar het mag je leven niet gaan beheersen. Er zijn namelijk zoveel positieve ontwikkelingen, dat we daar eens wat meer aandacht aan mogen schenken. Draagt direct bij aan een beter gevoel.

Laten we het met elkaar doen en voor elkaar, maar begin bij jezelf!

#inspiratie #motivatie #mindset #gedrag #emoties #gevoel #denken #functioneren #oplossingsgericht #optimisme #positief #mentaal #veerkracht #weerbaarheid #renewinspiration #renewmentalcoaching

Geverifieerd door MonsterInsights