Wat zeg je wanneer je tegen jezelf praat!

Je gedachten houden je elke minuut van de dag bezig. Je hersenen zoeken voortdurend naar de volgende gedachte. Het is niet te stoppen. Er is geen pauzeknop.

Dagelijks heb je tienduizenden gedachten, die veelal onbewust, je stemming en gedrag beïnvloeden. Deze lopende dialoog van willekeurige gedachten noemen we self-talk.

Self-talk bevat je eigen persoonlijke commentaar op het dagelijks leven. Denk aan je dromen, doelen, oordelen, zorgen en spijt van het verleden. Het kan positief of negatief zijn.

Positieve selftalk richt zich op wat er goed gaat, doelen en dromen. Negatieve self-talk gaat over fouten, angsten en aannames over wat anderen van je denken.

De eerste stap bij het veranderen van self-talk is om het te herkennen. Dus hoe praat jij met jezelf?

Als self-talk negatief is, is het een hele opgave om dit te stoppen. Deze gedachten komen automatisch en bepalen hoe je over jezelf denkt en hoe je de wereld ziet.

Om deze gedachten los te laten, zijn twee dingen nodig: oefening en moed.

Voorbeelden van positieve self-talk zijn bijvoorbeeld:
• Ik kan het
• Ik kan alles aan wat er gebeurt
• Ik heb geen controle over de uitkomst, maar ik maak me niet druk
• Ik doe het geweldig
• Alles komt goed
En toch zeg je dit te weinig tegen jezelf!

Selftalk kan je vriend of je vijand zijn. Het kan je een klap verkopen, maar ook een warme knuffel geven. Het is aan jou!

Ik heb een uitdaging voor je! Hou eens een hele dag je self-talk bij. Hoeveel vermogende en hoeveel onvermogende taal gebruik je? De uitkomst zal je waarschijnlijk verbazen. Controle krijgen over je self-talk is een proces van constante positieve beïnvloeding en bewustwording.

Het wordt tijd om een goed gesprek met jezelf aan te gaan. Inzicht en bewustwording wat er allemaal in je hoofd afspeelt is de sleutel.

Een aanrader is het boek van Dr. Shad Helmstetter “Wat zeg je wanneer tegen jezelf praat”! Hij is een psycholoog, docent, adviseur op het gebied van zelfmanagement en een vooraanstaand spreker.
Hij ontwikkelde een concept van self-talk, omdat in zijn ogen veel bestaande methodes te ingewikkeld waren en niet het gewenste resultaat opleverden.

Een methode moet simpel en op elk moment van de dag toepasbaar zijn!

Realiseer je wel, dat er geen quick-wins zijn. Het brein is nogal weerbarstig en leunt graag op de oude gewoontes. Een goed gesprek betekent dan ook een constante dialoog met jezelf. Jij moet je brein overtuigen en niet anders om.

In zijn boek beschrijft Helmstetter uitgebreid hoe krachtig je gedachten zijn. Welke gevolgen dit voor zowel je mentale als fysieke gezondheid kan hebben.
Denk hierbij aan psychosomatische klachten, die voortvloeien uit je eigen denken. Je ziek denken is makkelijker dan je denkt!

Helmstetter beschrijft minutieus welke stappen je moet ondernemen. Denk hierbij aan woord, taalgebruik, interne motivatie, gewoontes, behoeften, verandering, de mentale barrière en zelfcontrole.

Het boek voorziet je van tal van voorbeelden en oplossingen. Simpel en direct te gebruiken in je dagelijkse leven.

Het geeft je een confronterende inkijk in je eigen gedachtenwereld!

En zoals Helmstetter zegt:
Je bent alles wat is, je gedachten, je leven, de uitkomst van je dromen. Je bent alles wat je verkiest te zijn. Je bent zonder beperkingen, net als het oneindige universum.

Praat met jezelf en je zult jezelf het grootste cadeau geven, dat je ooit zult krijgen.

Gewoon Doen!

Ps: het boek is een belangrijk onderdeel van de opleiding Gewoon Doen.