In mijn “Tip van de week” belicht ik vandaag de “Kracht van keuzes”.

Verantwoordelijkheid nemen voor je eigen leven is een keuze!

Niet weten wat je moet kiezen, noemen we ook wel keuzestress. Iedereen worstelt er weleens mee. Het gaat niet over een kopje koffie of thee en wel of geen koekje. Het draait om het maken van keuzes met betrekking tot levensvragen, privéleven, studie, carrière of een combinatie hiervan.

De angst voor de consequenties van je keuzes, belemmeren je vaker dan je lief is. Angst voor de gevolgen, schaamte voor het resultaat en de stress, die het met zich meebrengt, zorgen voor twijfel en overdenken. We piekeren behoorlijk veel als het gaat om het maken van keuzes, terwijl het het kiezen niet makkelijker maakt.

Je eigen verantwoordelijkheid voor je leven nemen kan echt alleen door eigen keuzes te maken. Met eigen keuzes pak jezelf het stuur in handen om jouw weg te volgen. Je hebt geen keuze wat er allemaal in je leven op je pad komt, maar je hebt wel een keuze hoe ermee om te gaan. Zelf keuzes maken houd je mentaal gezond. Het is een belangrijke factor als het gaat om zingeving, autonomie, persoonlijke groei, vitaliteit en relaties.

In coachingssessies gebruik ik regelmatig de succesfactoren als voorbeeld. Wat zet jij op één: geld, carrière, gezin, relaties, gezondheid, avontuur….? Een goede gezondheid is essentieel om op alle gebieden te kunnen presteren. Een slechte conditie, veel stress, zwakke gesteldheid belemmeren je in het behalen van je dromen en doelen. Laat staan dat je energie genoeg hebt om een ander te kunnen helpen. Bij mij staat daarom gezondheid altijd op één! En dat is een keuze!

Alleen rekening houden met wat een ander wil door niet voor jezelf te kiezen, gaat op de lange duur echt ten koste van je zelf. Het is niet voor niets, dat in de zorg, de veiligheidstakken en het onderwijs het ziekteverzuim percentage zo hoog ligt. Waarden als zorgzaamheid en betrokkenheid staan hier hoog aangeschreven, maar zijn tegelijkertijd de oorzaak van veel stress en burn-out klachten. Teveel oog voor een ander hebben en te weinig eigen keuzes volgen is hier debet aan.

De perfecte keuze maken is echter een utopie!

In je leven is kiezen best belangrijk, want…
• Keuzes maak je constant
• Keuzes maak jezelf of anders kiest een ander voor jou
• Eigen keuzes is eigen verantwoordelijkheid
• Keuzes beïnvloeden je leven en toekomst
• Keuzes klein of groot maken het verschil
• Keuzes zijn niet permanent
• Keuzes maak je met je gevoel, je verstand en je intuïtie.
• Keuzes maken is winnen en verliezen
• Keuzes geven inzicht en kennis
• Goede keuzes geven je iets om te vieren
• Foute keuzes maken je sterk en ervaren

Keuzes maak je niet alleen met je gezonde verstand. Instinct, intuïtie, onderbuikgevoel, emoties en je hart spelen allen een belangrijke rol. Het is constant balanceren op een dun touw.

Hoe maak je nu (de juiste) keuzes?

Een keuze maak je in stapjes, waarvan het eerste stapje je meestal al veel eerder hebt gezet. Misschien gisteren, vorige week of misschien een jaar geleden! Het is het overwinnen van je angsten, overtuigingen, belemmeringen, schaamte en eventueel verdriet.

Behalve de bovenstaande factoren zit je innerlijke criticus je ook vaak in de weg. Het waarschuwt je constant. Weet ik het wel zeker, wat als, kom ik hierdoor niet in de problemen, ja maar, weet ik zeker dat het goed komt, weet ik alles wel, het is nu toch niet zo slecht, waarom ben ik onzeker, waarom zal ik risico lopen, wil ik dit echt wel en hoe weet ik dat dan zeker?

Je kunt de volgende stappen gebruiken om keuzes te maken:


1. Luister naar je hart (gevoel)
Je hoofd zit vol met denken en zorgt vaak voor twijfel. Leer de signalen van je lichaam te herkennen. Geeft de keuze mij een goed gevoel? Wordt ik er blij en vrolijk van?
2. Vertrouw op je instinct en intuïtie
Het zijn verfijnde receptoren, die je van moeder natuur hebt meegekregen. Ze liegen niet! Hoe meer aandacht je ze geeft, des te scherper ze gaan functioneren.
3. Visualiseer
Door het resultaat van je keuzes te visualiseren, verkrijg je een goed beeld van welke stappen je moet ondernemen. Het haalt mogelijk belemmerende gedachten al voortijdig weg. Denk in oplossingen en kansen i.p.v. problemen. Schets in gedachten een positief beeld van de uitkomst van je keuzes.
4. Wees aardig voor jezelf
Je maakt nooit bewust een foute keuze. Accepteer je keuze en wees trots op jezelf dat je de durf had om te kiezen. Achteraf weet iedereen het namelijk beter.
5. Zie elke keuze als een wijze les
Door te doen kom je er pas achter of je de juiste keuze hebt gemaakt. Blijven twijfelen, nadenken en piekeren lost niets op. Elke keuze is een nieuwe ervaring, die je weer voor nieuwe keuzes stelt. Elke keuze is een bouwsteen voor je persoonlijke groei.
6. Omarm je emoties
Accepteer dat je emoties hebt. Ook als angst, schaamte, verdriet en woede je keuzes lijken te beïnvloeden, kun je ze ten goede gebruiken. Ze zijn er niet voor niets! Haal het positieve eruit. Je kunt bijvoorbeeld angst als katalysator gebruiken om de sprong te wagen en je hart te volgen. Gebruik vreugde en liefde om jezelf een extra impuls te geven.

Keuzes maken is een kwestie van gewoon doen! Simpel en eenvoudig, maar zeker niet makkelijk!

Keuzes voor dit weekend?

Wat kiezen in het leven betekent en welke invloed jezelf op je keuzes hebt, wordt op een luchtige en simpele manier behandeld door dr. Erik Scherder in het programma van de EO “Scherder onderzoekt”!
Link: https://www.npostart.nl/VPWON_1325229

Gaat je keuze liever uit naar iets voor op je nachtkastje, dan is mijn tip: Het boek “ De Keuze” van Edith Eger – een indrukwekkend autobiografisch boek over hoe keuzes je vrijheid kunnen bieden.

Veel kijk- en leesplezier! En kies dit weekend eens om vooral en alleen maar te genieten!

Gewoon doen!

Geverifieerd door MonsterInsights