Er moet me iets van het hart!

Inmiddels zijn we ruim een jaar onderweg in een bijzondere tijd, die wordt beheerst door corona. De ups-and-downs volgen elkaar in hoog tempo op. Er gaan veel dingen goed en er gaan dingen minder goed! Dat is inherent aan het aangaan van de talloze uitdagingen, waarmee eenieder van ons wordt geconfronteerd.

Wat mij daarbij keer op keer opvalt, is de ongebreidelde negativiteit, die keer op keer wordt geventileerd. Of is het cynisme of sarcasme of…?! Elke berichtgeving wordt met argwaan bekeken en voorzien van het nodige commentaar. Wel lekker dat oordelen! Direct een negatieve stempel erop en klagen maar. De schuld wordt al snel bij een ander neergelegd, wel zo veilig en wel zo makkelijk.

Wat maar weinigen blijken te begrijpen, is dat het focussen op het negatieve direct impact heeft op het eigen goed voelen en welbevinden. Hoe meer aandacht je aan iets geeft hoe meer het zal groeien!

“Makkelijker gezegd dan gedaan!”, de opmerking van één van mijn gesprekspartners deze week. “Jij hebt makkelijk lullen, want jij hebt je zaakjes voor elkaar. Jij hebt geen problemen. Jij weet niet wat ik allemaal heb meegemaakt. Hoe ik me voel!” Dat klopt, maar daarom zitten we nu ook bij elkaar volgens mij.

Na een inleidende kennismaking stelde ik hem de volgende twee vragen: “Wie ben ik en kun je iets over mijn verleden vertellen?” En daarmee bedoel ik niet mijn naam, beroep of hobby’s. Hij keek me verbaasd aan. Hij kon me hier geen antwoord op geven. “Kun je me misschien uitleggen, waarom je dan wel een oordeel over mij velt?”. Dat ik het makkelijk heb en geen problemen ken?!”

Iedereen heeft zijn eigen ervaringen, zijn eigen persoonlijke bagage. Dit is een mengeling van geweldige momenten en herinneringen met slechte en negatieve ervaringen. Daartussen zit nog een heel groot grijs gebied vol kennis, inzichten, het zelfbeeld en overtuigingen. Het maakt wie we zijn!

Een regelmatige gebezigde term om aan te duiden, dat iemand iets heeft meegemaakt of met zich meedraagt is het welbekende rugzakje!

Ik keek mijn gesprekspartner aan en begon mijn rugzak te openen.

Het afgelopen jaar was voor mij en mijn bedrijfstak ook niet eenvoudig. Ook ik heb last van de corona problematiek! Ook mijn portefeuille is maar matig gevuld! En de gevolgen…?

Maar laten we bij het begin starten!

Mijn jeugd, mijn opleiding, mijn eerste carrière stappen, mijn hobby’s, mijn hele leven passeerde in vogelvlucht de revue. Zijn ogen werden groter toen ik vertelde over mijn vader. Alcoholist, kettingroker, gokker. Wel fysiek aanwezig, nooit een echte vader! Zijn steeds slechter wordende gezondheid en de financiële problemen thuis. De leuke uitjes en vakanties waren op één hand te tellen. De gezelligheid ver te zoeken. Mijn vader overleed op veel te jonge leeftijd aan de gevolgen van zijn leefstijl. Voor mijn moeder betekende het plotseling vrijheid en rust. Echter was dit van korte duur, want de stress had zijn tol geëist. Tia’s, hartproblemen, epileptische aanvallen, auto-ongelukken, levensreddende operatie, huidkanker en vleesetende bacterie maakten het er voor haar niet eenvoudiger op. En toch bleef mijn moeder strijdbaar, altijd opgewekt en vrolijk. Altijd een optimistische kijk op het leven! Ruim vier jaar geleden werd bij haar vasculaire dementie vastgesteld. In een vroeg stadium dat wel! Het afgelopen jaar was voor haar niet eenvoudig, net als velen in ons kikkerlandje. Ze woonde nog zelfstandig thuis, waar ze met behulp van de thuiszorg en de mantelzorg van mij en m’n zus zich nog redelijk staande wist te houden. In januari kreeg ze een grote terugslag. De dementie sloeg hard toe! Week na week had ze meer zorg nodig. Van één tot twee keer in de week, was ik er nu gemiddeld 4 tot 5 keer. Drie weken geleden kwamen we tot de conclusie, dat het niet langer kon. We, mijn zus en ik, besloten samen met de zorg en de huisarts, dat mijn moeder naar een gesloten psychogeriatrische zorginstelling moest. Aangezien mijn moeder zich verzette, hebben we haar tegen haar wil uit huis moeten plaatsen. Het was de eerste keer, dat mijn moeder boos op mij was!

Ik keek mijn gesprekspartner aan en toverde nog diverse andere privé en zakelijke perikelen uit mijn rugzakje. En dat waren niet de leukste ervaringen!

Hij keek me aan en wilde zich verontschuldigen!

We hebben zo snel een mening klaar en zijn zo vaak geneigd direct te oordelen, dat we vergeten om eerst goed naar de werkelijke feiten te kijken. We vertroebelen onze eigen waarneming. Aangezien we van nature een negatieve bias hebben, reageren we automatisch vanuit een vechten, verlammen en vlucht respons. Dat is waarom we ook zo aangetrokken worden door alles waar een negatieve spanning aan hangt. Het is onze angst respons, dat de overhand heeft!

Mijn gesprekspartner: ”maar waarom ben jij dan altijd zo positief, opgeruimd en optimistisch?” Ten eerste ben ik dat echt niet altijd. Ik heb ook mijn gevoelens en emoties. Ten tweede is mijn opvoeding daar ook debet aan. Het zullen voor een deel wel de genen van mijn moeder zijn. Daarnaast wilde ik niet zo zijn en worden als mijn vader. Dat betekende, dat ik altijd op zoek ben gegaan naar het goede en positieve in het leven en in de mensen. Ik merkte op jonge leeftijd al, dat je eigen houding onmiddellijk invloed heeft op je omgeving. Daarom deel ik mijn glimlach ook graag! Ik wil me gewoon goed voelen en het ook zo vaak mogelijk delen. Het is een vast onderdeel van mijn dagelijkse gedachtegang en denken.

Uiteindelijk ben ik me meer in de mentale en psychische aspecten van het menszijn gaan verdiepen. Het heeft mij de bevestiging gegeven, dat ik al op jonge leeftijd mijn mentale kracht positief heb ontwikkeld. Een opleiding tot mental coach is eigenlijk de kers op de slagroom!

Als je in staat bent om je neerslachtig te voelen, jezelf de put in te praten en depressief te voelen, dan kan het ook andersom. Het is maar waar je je op richt. Het is echter wel een constant proces, waar je elke dag mee bezig moet zijn. Je oude gewoontes en gedachten raak je niet zomaar kwijt.

Het herkennen en erkennen van oude vertrouwde ingesleten onvermogende patronen is een eerste stap naar je weer mentaal sterk voelen. Eerlijk zijn naar jezelf, oplossingsgericht denken en gezond verstand zijn hierbij onontbeerlijk. Dat klinkt eenvoudig en is ook heel simpel, maar niet iedereen beschikt over de nodige inzicht, wilskracht en kennis.

Deze afgelopen week was een slechte week voor mijn moeder. Ze zag het niet meer zitten, ze wilde niet meer! Ze was er klaar mee, vertelde ze! “Geef me maar een pilletje! Laat me alsjeblieft dood gaan!” Dat is niet iets, dat je je iemand wilt horen zeggen. Het gaat je niet in de koude kleren zitten! Ook mij niet! Het zorgverslag van de donderdag was niet echt hoopvol.

Vanochtend ben ik bij haar op bezoek gegaan. Wilde de lach weer op haar gezicht toveren en haar weer een goed gevoel bezorgen. Een tas vol oude foto’s van vroeger moest me daarbij helpen. Toen ik haar kamer binnenliep keek ze me verrast en vragend aan. “Hoi ma, ik kom even lekker een bakkie doen en heb wat leuks meegenomen”. Ze ontspande onmiddellijk! Ze genoot van de koffie en alle oude foto’s. Ze herkende iedereen en oude herinneringen kwamen naar boven. Ze lachte en mopperde alleen nog maar over de krant.

Ze wilde al een paar dagen niet eten, maar om 12 uur kwam de verpleegster zich melden voor de lunch. Ze lachte en stond op en vroeg of ik ook meeging. “Nee ma, ik ga naar huis! Eet smakelijk!” En daar liep ze vrolijk richting de eetzaal. Het zorgpersoneel in verbazing achterlatend!

Is dit dan altijd een oplossing? Nee, er spelen zo veel factoren mee, dat het per situatie en persoon verschilt. In dit geval hebben mijn eigen houding en gedrag de juiste snaar weten te raken. Geen ingewikkeld gesprek, maar lekker spelen met het goede gevoel en de emoties. Je verplaatsen in een ander! En soms moet je ook een beetje geluk hebben!

Ik deel dagelijks mijn quotes, waarbij emoties, je goed voelen, een gezonde leefstijl, humor, een glimlach, onzekerheid, kwetsbaarheid, karakter en nog veel meer de onderwerpen vormen. Veel herhalingen, altijd maar dat goede gevoel, altijd maar positief…! Het is de kracht van de herhaling en de gerichte aandacht, die voor verandering en groei zorgen. Ik deel graag mijn kennis en ervaring op een makkelijk toegankelijke en simpele manier. Het draagt bij aan mijn eigen goede gevoel en hopelijk ook aan dat van jullie!

Zoals in mijn quote van deze ochtend al gezegd, creëer je eigen mooie verhaal. Richt je op de dingen waar jij happy van wordt! Je doet jezelf en een ander er een heel groot plezier mee!

En laat je mening eens thuis…!

Gewoon doen!

Note: mocht je naar aanleiding van mijn verhaal willen praten over je eigen problemen en uitdagingen? Zit het even tegen en zit je niet lekker in je vel? Bel, mail of app me! Ik neem graag alle tijd voor jouw verhaal. Erover praten lucht niet alleen op, het geeft nieuwe inzichten en is een mooie eerste stap naar je weer beter voelen! Doen!

 

 

Geverifieerd door MonsterInsights