Altijd “in balans zijn” is het toverwoord voor een gelukkig leven en velen streven ernaar. Het is een constante zoektocht via zelfhulpboeken, kruidentheetjes, massages en gezondheid bevorderende producten en middelen.


Maar bestaat het altijd “in balans zijn” eigenlijk wel en hoe constant is het?


Balans of evenwicht is een situatie of staat waarin zonder verstoring geen verandering zal plaatsvinden. Nu is dat voor ons als mens een schier onmogelijke opgave of je moet 24 uur per dag stilzitten en niets denken en niets doen. Geen gedachten hebben, geen emoties en niets voelen. Heb je dat wel eens geprobeerd?


Altijd in balans zijn betekend ook, dat je waarschijnlijk geen uitdagingen aangaat, niet het avontuur opzoekt en niet buiten je comfortzone treedt. Alles beweegt. De aarde, de zeeën, de natuur en jij. Het is de natuurlijke staat van het zijn. Volledig in balans zijn is vaak maar een momentopname. Jezelf in balans houden is natuurlijk wel mogelijk. Kijk maar eens naar slackliners. Op een dun elastiek over een diepe kloof omgaan met de elementen en de onbalans. Het vraagt niet alleen veel van de lichamelijke beheersing, maar ook van de mentale. Voor je het touw of elastiek betreedt, schiet je brein in de allerhoogste paraatheid. Je zintuigen zorgen voor een overdaad aan prikkels, die gedachten oproepen, die op hun beurt emoties gevoelens creëren. En dat gebeurt allemaal in een split-second. En dan sta je nog niets eens met één voet boven de kloof. Je bent dan al volledig uit balans en dat is zeker geen negatieve situatie. Het veroorzaakt ongetwijfeld een bepaalde mate van stress, maar dat is ook nodig om te kunnen functioneren. Het zorgt voor alertheid en paraatheid.


De kunst om je evenwicht of balans te bewaren ligt niet alleen verborgen in de mate waarin je controle hebt over je fysiek, maar nog belangrijker is de mentale controle. Bovenstaande geldt natuurlijk niet alleen voor de slackliner, maar voor eenieder.


Het dagelijkse leven zit vol met beweging. Met plussen en minnen. Met positief en negatief. Het leven is een samenspel tussen je talenten, kwaliteiten, kennis en vaardigheden. Tussen bewuste en onbewuste acties. Tussen inspanning en ontspanning. Tussen invloed hebben en beïnvloeding. Als er sprake is van onbalans tussen deze factoren ligt negatieve stress op de loer, waarbij de impact op je mentale en lichamelijke welbevinden navenant is. Jezelf in balans houden gaat over controle. Controle over je emoties, gevoelens, gedachten, denken en gedrag. Controle over je responssystemen.
Wat je daarvoor nodig hebt zijn kennis, inzicht en vaardigheden.

Kennis en van het systeem mens, zowel fysiek als mentaal. Inzicht in het waarom, wat, waar en hoe. En de kennis hoe je alle vaardigheden kunt aanleren, trainen en toepassen. Balans en controle zijn geen toverwoorden. Het is te leren en te creëren. Het is afleren en aanleren. Het is oefenen en trainen, zoals een koorddanser ooit ook is begonnen.


Staan onderwerpen als balans, controle, stress, ontspanning, verandering van gewoontes, omgaan met emoties en gevoelens hoog op je wensenlijstje? Durf jij samen met mij dat dunne lijntje te verkennen op zoek naar een goed gevoel en een gelukkiger leven?


Neem dan vrijblijvend contact met me op!


Afspreken voor een kop koffie of thee en een goed gesprek? Bellen 06 253 39 263 of mailen naar info@renewmc.nl

Tot gauw!

Geverifieerd door MonsterInsights