Het weekend staat voor de deur. Tijd om te relaxen en bij te komen van een zware werkweek. Voor anderen begint de werkweek misschien nu pas.
Nu stond de afgelopen week in het teken van de #Werkstress. Diverse onderzoeksinstanties presenteerden weer de laatste cijfers over de ontwikkelingen op de werkvloer. En deze cijfers zijn allesbehalve hoopgevend.
Een paar cijfers: 1,3 miljoen werknemers hebben last van #burn-out klachten (17% van de werkende bevolking), 37% van de werknemers geeft #werkdruk of werkstress als reden aan voor verzuim, 42% van de werknemers vindt dat er maatregelen nodig zijn en de verzuimkosten voor de werkgever vanwege werkstress lagen in 2020 op 2,8 miljard. (Bron: TNO)
Is stress dan zo’n groot probleem? Stress is een natuurlijke reactie van ons lichaam, zowel fysiek als psychisch. Het helpt ons om adequaat te kunnen reageren en te functioneren. Als we na een stressvol moment of periode voldoende gelegenheid hebben om te herstellen is stress niet ongezond. Als stress echter een negatieve impact heeft op onze prestaties, motivatie of welzijn, dan kan het wel een probleem worden. Naast een acute stressrespons kan ook het langdurig bloot staan aan stressvolle omstandigheden negatieve gevolgen hebben. Het kan leiden tot chronische stress.
De belangrijkste vraag: Wat is de bron van de werkstress? En hoe kunnen we de oorzaken van stress wegnemen om zo de belasting te verlagen? Er zijn meerdere factoren verantwoordelijk voor het veroorzaken van werkstress. Deze kunnen zowel werk als niet-werk gerelateerd zijn. Dit betekent dat fysiologische, psychologische en sociale processen meegewogen moeten worden om tot een goede analyse te komen. Het aanpakken van de bron, de werkelijke oorzaak, is van wezenlijk belang om tot een duurzame oplossing te komen. Het werkt vooral preventief.
Het voorkomen en aanpakken van werkstress gaat verder dan het gratis fruit op het werk of een gratis lidmaatschap van de sportschool of een personeelsuitje.
Het vertrekpunt ligt bij het individu, de mens, en de #mentaleweerbaarheid. Hoeveel veerkracht en wilskracht heeft iemand? Hoe mentaal belastbaar is de persoon? Hoe is het gesteld met de algehele #vitaliteit? En welke invloed heeft de werk- en privé omgeving? Voordat we überhaupt kunnen gaan denken aan bevlogendheid, betrokkendheid, motivatie of zelfs zingeving, autonomie en verbinding is een goed inzicht in de mentale weerbaarheid een vereiste. De mentale weerbaarheid, #veerkracht en #wilskracht, is een onderdeel dat ieder mens bezit, echter vereist het wel onderhoud en training. Het heeft de juiste voeding en aandacht nodig.
Wil jij werken aan de kennis, het inzicht en de vaardigheden op het gebied van de mentale weerbaarheid? Staat het leren, het begrijpen en het doorgronden van de mentale processen bovenaan je verlanglijstje? Neem dan nu contact met me op voor een gratis adviesgesprek of het boeken van een lezing.
Ik wens je in ieder geval een buitengewoon mooi en ontspannend weekend!