Het was gisteren Internationale Dag van het Geluk. Een dag waar extra aandacht wordt besteed aan meer plezier, vrolijkheid, blijdschap en geluk. En dat is natuurlijk mooi!

Maar wat is dat geluk dan? En wat zorgt er dan voor meer plezier en vrolijkheid? En waarom alleen deze dag extra aandacht en niet gewoon elke dag?

Zoals zovelen had ik er gisteren ook aandacht aan kunnen besteden, maar ik ben graag een beetje eigenwijs en soms tegendraads. Ik besteed liever elke dag een klein beetje extra aandacht aan de zaken die een bijdrage leveren aan het geluksgevoel. En eigenlijk mag iedereen voor zichzelf bepalen welke zaken dit zijn en welke waarde men eraan hangt.

Tegelijkertijd kun je je afvragen wat dit geluk en deze vrolijkheid eigenlijk inhoudt en waar het van afhankelijk is? Is het niet simpelweg een gevoel?

Ik ervaar dagelijks dat mensen zoekende zijn. Het niet weten. Geen grip en controle lijken te hebben op alles wat hun overkomt. Onzeker en angstig voor wat de toekomst gaat brengen. Alles overdenken en constant twijfelen. De redenen die men aandraagt zijn vaak van externe aard. Het is de algehele situatie in de wereld, de oorlog in de Oekraïne, financiële perikelen, gasprijzen, dure boodschappen, de zorg, het onderwijs, de eigen directe omgeving, de opvoeding van de kinderen, het weer, enzovoort.

Het constant overdenken en de opspelende negatieve gedachten leveren steevast overmatige stress op, wat een directe impact heeft op de algehele gezondheid en het welbevinden. De constante aandacht voor alle negatieve aspecten doet iets met ons gevoel. Het gevoel van zekerheid, ontspanning, rust en vertrouwen. Veel volwassenen durven niet eens meer op hun gevoel te vertrouwen. Kinderen ervaren gevoelens, maar weten het geen plaats te geven. Praten over het gevoel wordt al snel als soft bestempeld. Alles wordt beredeneerd. De ratio bepaalt. Tenminste! Veel mensen zijn zich niet eens bewust van hun eigen gedrag en acteren op de automatische piloot. Onbewust beïnvloedt men de interne belevingswereld negatief. En wordt men negatief beïnvloedt door de wereld om hen heen. En dat doet iets met het gevoel. Het gevoel dat ons gedrag bepaalt. En vice versa.

Waar zit dat gevoel dan? En waarom zou ik ernaar moeten luisteren?

Als je beter wilt slapen, meer rust in je leven wilt, beter wilt presteren, meer plezier wilt hebben en je gewoon goed wilt voelen, dan is het misschien een goed idee om je te richten op de zaken waar je invloed op uit kunt oefenen. Te beginnen bij meer aandacht voor je eigen geest en lichaam.

Hoe mooi zou het zijn als we onszelf zouden kunnen resetten. Gewoon terug naar de fabrieksinstellingen, die je vanaf je geboorte hebt meegekregen. Met meer aandacht voor je basisinstellingen. Je emoties, je gevoelens. Met meer inzicht in het functioneren van fysieke en mentale processen die het lichaam rijk is. Met meer vaardigheden om alle uitdagingen en tegenslagen van het leven het hoofd te bieden. Helaas kunnen we niet terug in de tijd. Je hebt wel de mogelijkheid om nu te gaan werken aan een mooiere en gezondere dag van morgen. Het vraagt om een andere mindset, maar waar een wil is …

Geluk is een gevoel. Een gevoel dat je kunt voeden door aandacht te schenken aan alle kleine dingen in je leven, die voor plezier, vrolijkheid, blijdschap en een glimlach zorgen. Aandacht voor optimisme en positiviteit. Aandacht voor het behalen van je doelen. Eén voor één, stap voor stap. Aandacht voor je buitenkant en vooral je innerlijk. Aandacht voor je gezondheid. En niet te vergeten aandacht voor de mensen om je heen.

Geluk heb ik niet op de plank liggen. Maar als je wilt werken aan een geest en lichaam dat meer in balans is, dat weerbaarder en sterker is, laten we dan eens afspreken. Zet je overtuigingen aan de kant, parkeer je denken en geef jezelf en je goede gevoel een boost. Zeg ja tegen jezelf!

ps: het volgen van mijn gevoel heeft van jongsaf aan in mijn eigen leven een grote rol gespeeld. Niet altijd door een ieder begrepen en soms begreep ik me zelf niet. Het heeft me door tegenslagen en “ups and downs” geloodst. Uit ervaring kan ik zeggen, dat ons gevoel soms ongrijpbaar is, maar dat het je veel meer brengt dan je gezonde verstand. En dat is zeker niet altijd eenvoudig!

Geverifieerd door MonsterInsights