Het is vrijdag en voor velen begint een welverdiend weekend. Tevens loopt de Week van het WerkGeluk ten einde. Een mooie gelegenheid om tijdens de vrijdagmiddagborrel eens met elkaar terug te kijken op de afgelopen week. Heeft het WerkGeluk een grote rol gespeeld binnen de organisatie en is er werkelijk aandacht aan besteed? En biedt het streven naar WerkGeluk op de werkvloer wel wat we nodig hebben?

De uitdaging is om in gesprek te blijven met elkaar over de behoeften, de gevoelens, het gedrag, de overtuigingen en het functioneren. Om in het streven naar meer plezier en geluk niet uit de pas te gaan lopen, is het van belang om:
·      Behoeften te erkennen bij jezelf en bij de ander
·      Keuzes te maken en keuzes te respecteren
·      Waardering te geven en te ontvangen
·      Gevoelens te tonen en gevoelens te ontvangen (van de ander)
·      Hulp te geven en te ontvangen
·      Vertrouwen te geven en te ontvangen
·      Verantwoordelijkheid te nemen en verantwoordelijkheid bij de ander te laten
·      Respect te tonen en respect te ontvangen
·      (Zelf)reflectie en reflectie op de ander te hebben
·      Autonoom te zijn

Maar in hoeverre voel jij je vrij om te doen en te laten wat je wilt? Als je voortdurend wordt gecommandeerd, als mensen je vertellen wat je moet doen, als je zelf weinig tot geen ruimte hebt om de dingen te doen zoals jij dat zelf wil, dan is dat frustrerend. En is er waarschijnlijk sprake van een gebrek aan autonomie. Een gebrek aan ruimte om zelf te bepalen wat je doet en hoe. Als iedereen zich tot in detail bemoeit met de wijze waarop jij je werk moet doen, dan word je daar niet gelukkiger van. Mensen hebben nu eenmaal behoefte aan bewegingsvrijheid. Wie autonoom is, begrijpt zijn omgeving. Dus je neemt verantwoordelijkheid voor je eigen behoeften maar je begrijpt ook de behoeften van anderen.

En neem je verantwoordelijkheid voor:
·      De keuzes
·      De consequenties van je keuzes
·      Je motivatie (of gebrek aan motivatie)
·      Je inzetbaarheid en werkgelegenheid
Maar ook voor je:
·      Behoeften
·      Gevoelens
·      Gedachten
·      Mening
·      Zienswijze

Autonomie is een enorm belangrijke pijler als het gaat om de levenskwaliteit en het creëren van een gezonde en motiverende werkomgeving. Zie WerkGeluk als het uiteindelijke resultaat van het samensmelten van diverse pijlers.

Wil je meer weten over autonomie en andere pijlers? En wat het voor je persoonlijk en de werkvloer kan betekenen, neem dan vrijblijvend contact met mij op voor een gratis adviesgesprek. Of laat je tijdens een WerkGeluk Proeverij inspireren en informeren.

Boek nu een GRATIS ADVIESGESPREK of meld je aan voor een WERKGELUK PROEVERIJ!

Bellen of appen: 06 253 39 263
Mail: info@renewmc.nl
Aanmelden kan ook via: https://lnkd.in/emm8FvFX

#inspiratie #mindset #weekvanhetwerkgeluk #werkgeluk #werkplezier #autonomie #coaching #opleiding #training #persoonlijkegroei #mentaleweerbaarheid #renewmentalcoaching

Geverifieerd door MonsterInsights